Нагласен победител опорочи рали Дакар 19.01 | 15:26

Отборните заповеди лишиха Стефан Петерханзел от 12-а титла

От iNews.bg

Завърши тазгодишното издание на най-авторитетното офроуд състезание на планетата - рали Дакар. То обаче няма да бъде запомнено с оспорвана битка между пилотите за трофея, а по-скоро с намесата на отборите в хода на надпреварата.

Шампион стана испанецът Нани Рома, но за това вина имат повече шефовете му от тима на Мини, които наредиха на завършилия на второ място Стефан Петерханзел да намали темпото, за да може Рома да го изпревари.

Преди последния 13-и етап на ралито Петерханзел, който е печелил рали Дакар рекордните 11 пъти, имаше преднина от 26 секунди пред съотборника си, и по всичко изглеждаше, че ще се пребори за 12-а титла, но в последната отсечка получи заповеди на пропусне Рома и така трябваше да се задоволи с второто място на подиума.

Така Нани Рома стана първият испанец, който печели рали Дакар в най-престижния клас - при автомобилистите. Той има и една титла при мотоциклетистите през 2004 г.

Нани Рома остана четвърти в последния 13-и етап, с време 1:58:47 час, което му бе напълно достатъчно за да се поздрави с победата. Петерханзел остана на 5.38 минути след съотборника си, а на трето място завърши Насер Ал-Атия.

При мотоциклетистите шампион стана друг испанец - Марк Кома, за когото това бе четвърта титла в този клас.

При камионите КАМАЗ продължи с доминацията си, като екипажът на руснаците, в състав Каргинов, Мокеев и Девяткин спечели 12-а титла от Дакар за тима, а при четириколките шампион стана чилиецът Игнасио Касале.

Най-четени