Наградиха победителите от 27-те Ученически игри 06.03 | 17:03

"Ученическият спорт е основата, върху която в бъдеще се градят спортни резултати. Нашите деца трябва да растат здрави, силни и можещи в съвременното ни общество", каза министър Свилен Нейков

От Мариян Найденов

Над 110 000 ученици от 5 до 12 клас участваха в 27-те Ученически игри през учебната 2010/2011 г., стана ясно на официалната церемония на Българската асоциация "Спорт за учащи” за награждаване на ученици, училища и деятели с принос към развитието и успехите на ученическия спорт у нас през 2011 г.

На церемонията присъства министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който връчи почетни плакети на МФВС на медалисти от Световното ученическо първенство по лека атлетика през 2011 г. и на техни треньори.

Отличени бяха също училища от цялата страна за постигнати високи спортни резултати и за най-масово участие във финалите на Ученически игри – 2011 г.

Учениците имаха възможност да практикуват любимия си спорт в продължение на 8 месеца в четирите етапа на игрите – общински, областни, зонални и финални, които бяха организирани от Българската асоциация "Спорт за учащи” с подкрепата на МФВС, МОМН, БФС и българските спортни федерации.

"Ученическият спорт е основата, върху която в бъдеще се градят спортни резултати. Нашите деца трябва да растат здрави, силни и можещи в съвременното ни общество, затова към този момент сме направили над 60 обекта за масов спорт в цялата страна.

Държавата отделя изключително голямо внимание на спорта за учащите, затова новите проекти и перспективи като държавна политика са свързани именно с развитието на масовия спорт", каза министър Свилен Нейков по време на церемонията.

"В бъдеще ще се опитаме да отделяме повече средства и от Българския спортен тотализатор за спорта за всички и спорта в училище. Ученическите игри в най-голяма степен отговарят на държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитието на индивидуалните способности и физическата активност на децата.”

Спортният министър съобщи, че за първи път от тази година Ученическите игри ще бъдат подкрепени от бизнеса в лицето на М Тел. Това е факт следствие на държавната политика и подкрепата на правителството за развитие на спорта сред учащите.

"МФВС утвърждава и ще продължава да утвърждава проектите, свързани със здравето и с участието на нашите деца. Благодаря на организаторите, на родителите, на участници и на всички, които са активни по време на провеждането на Ученическите игри.

Ние ще работим неуморно, за да постигнем високи резултати от гледна точка на масовостта на децата. И дано през тази година броят на учениците, обхванати в игрите, да се увеличи,” пожела министър Нейков.

От името на Българската асоциация "Спорт за учащи” нейният председател Юлия Боянова награди с плакети личности и спортни клубове за съществения им принос в развитието на ученическия спорт, за постигнати високи спортни резултати на световни ученически първенства и за най- масово участие във финалите на Ученически игри – 2011 г.

Водещи