Над 160 атлети ще вземат участие в турнира по лека атлетика "Академик" 03.02 | 14:39

Българската федерация по лека атлетика награди легендата Лиляна Томова

От iNews.bg

На 5-и февруари от 18.00 ч в зала "Фестивална” в София ще се проведе 42-рото издание на международния лекоатлетически турнир "Академик”, обяви лично президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

В състезанието ще участват над 160 атлети от България, Румъния, Сърбия и Македония. Председателят на лекоатлетически клуб "Академик” Христо Стоянов заяви пред репортерите, че много силни атлети от различни държави са отказали участие заради лошите условия в зала "Фестивална”, където настилката е много стара и изхабена, температурите са ниски и острите виражи носят риск от травми за всички участници в бяганията над 60 метра.

Повечето от най-добрите ни атлети  са подали заявки за участие, но някои от тях в последния момент ще решат дали да стартират поради лошите условия в залата. Това са Момчил Караилиев /троен скок/, Николай Атанасов и Виктор Нинов /скок дължина/, Инна Евтимова /60 м/, Даниела Йорданова и др.

В програмата са включени 9 дисциплини за мъже и 6 за жени. В 18.00 ч ще бъде даден стартът на 60 м за мъже, а в 20.30 ч е последната дисциплина – 400 м за мъже.

По време на пресконференцията президентът на БФЛА Добромир Карамаринов връчи специален приз от името на Съвета на Европейската атлетика на легендарната ни атлетка и председател на АК "Тракия” Пд Лиляна Томова.

"Бяха номинирани 52-ма атлети от всички европейски държави, но само 14 бяха наградени за изключителен принос в развитието на леката атлетика в Европа”, каза Карамаринов и допълни, че в Европейската асоциация много се ценят големите спортисти, които след прекратяването на активната си състезателна дейност продължават да работят за развитието на леката атлетика. Наградата на Лиляна Томова е изключително високо признание както за нея, така и за българската лека атлетика, заключи президентът на родната централа.

Водещи

Най-четени