Над половин век по-късно! Англия е на финал на голям форум след скандална дузпа, разплакала храбра Дания 08.07 | 00:54

Трите лъва и Динамита извъртяха бойко 1:1 в редовното време, а в продълженията съдията свири меко казано спорна дузпа, която Кейн пропусна, но при добавката вкара топката в мрежата

От iNews.bg

Англия с побутване от рефера се класира за финала на Евро 2020, след като в емоционален двубой на "Уембли" победи Дания с 2:1 след продължения. Микел Дамсгор даде преднина на датчаните след перфектно изпълнен пряк свободен удар в 30-та минута. Само девет по-късно Симон Кяер си отбеляза неизбежен автогол при остър пас на Букайо Сака към Рахийм Стърлинг. В 104-та минута пък Хари Кейн донесе пълния обрат с добавка отблизо. Той пропусна скандално отсъдена дузпа, но топката се върна в него и нападателят нямаше проблеми да я вкара в полуопразнената от Каспер Шмайхел врата.

Така Англия се класира за голям финал за първи път от 55 г. насам. За последно "трите лъва" играха в мача за трофея през 1966 г. на световното първенство. Тимът е за първи път на европейски финал, където имаше само полуфинал до този момент. Англия - Италия е големият финал на Евро 2020.

Двубоят започна във високо темпо, но без интересни ситуации пред двете врати. Англия очаквано владееше повече топката и опитваше да пробие през крилата.

Първата добра възможност се откри пред Рахийм Стърлинг в 13-та минута, който проби отляво. Изстрелът му обаче бе твърде слаб и Каспер Шмайхел нямаше проблеми да улови.

Дания отговори с удар от разстояние на Пиер-Емил Хьойбер в 15-та минута, но по подобие на Стърлинг и неговият шут нямаше сила и не затрудни вратаря Джордан Пикфорд.

Микел Дамсгор стреля опасно в 25-та минута. Неговият шут премина встрани, но показа агресивните намерения на датчаните, които не смятат само да се защитават.

След половин час игра Дания поведе с прекрасно изпълнение от пряк свободен удар на Микел Дамсгор. Той прехвърли стената от около 25 метра и заби топката точно под гредата. Джордан Пикфорд не успя да се намеси, въпреки че топката не бе далече от обсега му.

Рахийм Стърлинг стреля от пряк свободен удар в 35-та минута, но неговото изпълнение бе далеч под нивото на това на Дамсгор. Топката се отби в стената. Три минути по-късно Стърлинг направи голям пропуск, след като от чиста позиция стреля силно в тялото на Шмайхел.

Натискът на Англия в тези минути все пак доведе до гол в датската врата. Той падна в 39-та минута. Хари Кейн пусна страхотен пас към Букайо Сака на дясното крило и футболистът на Арсенал опита да намери Стърлинг. Той бе изпреварен от Симон Кяер, който засече подаването в собствената си врата. Ако не бе неговата намеса, Стърлинг така или иначе щеше да вкара за 1:1.

Второто полувреме започна с удар на Каспер Долберг в 52-та минута. Джордан Пикфорд се намеси, но флагът на страничния съдия показа, че нападателят на "червения динамит" е бил в засада.

Хари Магуайър бе близо да осъществи пълен обрат за Англия в 55-та минута. Той получи центриране от статично положение и с глава насочи топката към десния ъгъл на Шмайхел. Датският вратар обаче се намеси чудесно и предотврати сигурен гол.

След час игра Стърлинг комбинира с Люк Шоу вляво и топката премина близо до вратата на Шмайхел. В тези минути англичаните изглеждат опасни, докато Дания се опитва да оцелее.

В 74-та минута Англия имаше претенции за дузпа. Хари Кейн се строполи на тревата след контакт с Норгард, Ситуацията бе прегледана с ВАР и съдията Дани Макели прецени, че няма основания за 11-метров наказателен удар.

Калвин Филипс стреля от разстояние в 80-та минута. Шутът му премина встрани и не представляваше опасност за Каспер Шмайхел. Две минути след това Джон Стоунс игра с глава, но и той не успя да намери очертанията на вратата.

В продължението на мача Калвин Филипс опита отново късмета си от разстояние след продълженителна атака на Англия. И този път ударът му не намери целта. До края на 90-те минути Англия натискаше, но не получи шанс да вкара победен гол и така се стига до продължения.

Хари Кейн стреля по диагонал в 93-та минута, но ударът по земя бе отразен майсторски от Шмайхел с една ръка. "Трите лъва" доминират, докато футболистите на Дания изглеждат изморени и може би ще опитат да достигнат до дузпи.

В 102-та минута скандално получи право да изпълни дузпа за въображаемо нарушение в наказателното поле срещу Рахийм Стърлинг. Ситуацията дори бе прегледана с ВАР и отново нидерландският съдия Макеле посочи бялата точка. Ударът на Хари Кейн в 104-та минута бе спасен от Каспер Шмайхел, но при добавката капитанът на сгреши - 2:1 за Англия.

След като вече поведе в резултата, Англия отстъпи инициативата на Дания и зае изчаквателна позиция. Идеята на Гарет Саутгейт е тимът му да контраатакува до края и да хване неподготвена отбраната на датчаните. 

Водещи