Надал и Фара признаха: Вземали са допинг за медицински цели, не за постижения 20.09 | 19:28

Нищо скандално не са разкрили хакерите, заяви бившият номер едно в мъжкия тенис

От iNews.bg

Испанският тенисист Рафаел Надал и британският лекоатлет Мо Фара потвърдиха данните, разпространени от хакерската група Fancy Bears, че са употребявали забранени вещества по медицински причини. Надал е цитиран от испанския портал El Espanol, а представител на Фара - от Daily Mail, предаде БГНЕС.

Fancy Bears проникна в базата данни на антидопинговата система ADAMS, след което започна периодично да публикува документи, според които много титулувани спортисти през годините са приемали забранени вещества с медицински цели. До момента са изнесени четири списъка, в които фигурират имената на 66 спортисти от различни страни, в това число имената на Надал и Фара.

"Ползвах лекарства, съдържащи забранени вещества, за лечението на коляното ми, но правех това с разрешението на необходимите инстанции. Никога не съм приемал нещо с цел подобряване на спортните ми показатели. А в данните на хакерите няма нищо свръхестествено, темата е прекалено раздухана в медиите. Тази информация може да се получи и без помощта на хакери", заяви бившият номер едно в световния тенис.

"Винаги сме били контролирани от антидопинговите служби", уверява пък пресаташето на Фара.

И допълва: "Да, в кръвта му на два пъти имаше забранени препарати, но това не е тайна. Първият случай бе през 2008 г., докато лекуваше травма, вторият - през 2014 г., когато припадна и бе откаран в болница, където му дадоха болкоуспокояващи, съдържащи забранени вещества".

Надал спечели злато на Олимпиадата през 2008 г. в Пекин, а тази година в Рио стана шампион на двойки. Фара завоюва по два златни медала в Лондон 2012 и Рио 2016 в бягането на 5000 и 10 000 метра. По пет пъти е ставал световен и европейски шампион.

Системата ADAMS е онлайн-програма за събиране и съхраняване на данни за местонахождението на спортистите, направените им допинг-тестове и резултатите от тях, разрешения за използване на препарати по медицински причини. Първите имена на големи спортисти, използвали допинг бяха на американските топ тенисистки – сестрите Винес и Серина Уйлямс.

Водещи

Най-четени