Надал и Федерер стартираха с победи в Лондон 21.11 | 09:26

Рафа се справи с Марди Фиш, докато Роджър надделя над Цонга в три сета

От Краси Киров

Роджър Федерер и Рафаел Надал постигнаха победи в първите си двубои от последния голям турнир за годината. В Лондон са събрани най-добрите 8 тенисисти в света, които ще си разделят награден фонд от 2 227 500 евро.

Надал и Федерер са поставени в една група след като в последните седмици Анди Мъри измести Роджър от номер 3 в световната ранглиста. Надал започна с победа над Марди Фиш, докато Федерер се справи с Цонга.

Утре след 22:00 часа българско време един срещу друг излизат Надал и Федерер в една от най-интересните тенис битки на нашето време.

Испанския тореадор надделя над съпротивата на американеца Марди Фиш с 6:2, 3:6, 7:6. Рафа даде един сет на своя съперник, но показа голяма концентрация и внимание при важните точки в последната част.

Срещата започна перфектно за Надал, който с лекота постигна победа в първия сет, най-вече заради грешките на своя съперник. Постепенно обаче играта на Марди Фиш се подобри и той излезе преобразен във втората част. Фиш дори поведе с 3:0 гейма във втория сет и заслужено спечели сета, с което докара мача до решителен трети сет.

Там бе и най-интересно за зрителите, които станаха свидетели на истинска битка. Надал поведе с 2:0 гейма, но Фиш веднага върна пробива и изравни за 2:2. Американецът не спря дотук и поведе с 3:2. Надал успя да се концентрира и обърна резултата в своя полза с гейм на нула. При 5:4 за испанеца и сервиз на Фиш, Надал получи шанс за два мачбола, но неговия съперник оцеля на атаката и докара двубоя до тайбрек. Там обаче Рафа Надал измъкна победата с хубава игра след 7-3.

Утре е вторият мач на Надал като зрителите ще могат да наблюдават титаничната битка в последните години между Рафа Надал и Роджър Федерер след 22:00 часа българско време. Петкратният шампион Роджър Федерер започна с победа в три части над французина Жо-Вилфрид Цонга – 6:2, 2:6, 6:4

Рекордьорът по брой титли от Големия шлем затвърди впечатлението, че се намира в отлична форма напоследък, макар и да загуби един сет срещу тенисиста, който през лятото не му позволи да преследва трофея на "Уимбълдън". За "Фед Екпрес" това бе и седма победа от общо 11 мача срещу Жо-Вилфрид Цонга до момента.

30-годишният швейцарец бе безкомпромисен в първата част, като почти нямаше компонент от играта, който да не му спори в този начален сет на срещата. Федерер записа два пробива на нула при сервиране на Цонга, като му бяха нужни едва 21 минути, за да излезе напред в резултата.

Втората част обаче не се разви по план за Федерер, като Цонга вкара в ред едно от най-силните си оръжия на корта - своя бомбен сервис. Французинът подобри и играта си от ретур, което значително промени начина, по който се развиваше мача в първия сет. Цонга бе категоричен при своите подавания, а записаните два пробива му помогнаха да прати сблъсъка в трети и решаващ сет.

Изключително оспорвана бе финалната трета част на мача, като никой от двамата не успяваше да се откъсне спрямо своя опонент. При 4-5 обаче Цонга показа фатални за него колебания при сервис, което позволи на Федерер да достигне до три поредни точки за пробив, а с това и до победа в двубоя. Швейцарецът го стори от втория опит и така записа първа победа в тази група B на турнира.

Водещи

Най-четени