Надал призна: Бях твърде предвидим срещу Джокович 27.12 | 12:00

Испанецът анализира представянето си през 2011, посочвайки, че е твърдо решен да избегне същите грешки през следващия сезон

От Константин Симидчийски

Детронираният от световния тенис връх Рафаел Надал призна, че през тази година играта му на корта е била твърде предвидима, което и не му е позволило да спре доминацията на новия лидер в ранглистата на ATP Новак Джокович. Нещо, което испанецът планира да промени през задаващата се 2012.

Миналият сезон не бе дотам кошмарен за Матадора, имайки предвид, че той все пак спечели поредна титла от "Ролан Гарос" в Париж. Но след провалите в останалите три турнира от Големия шлем, горчилката за Рафа бе налице.

"Заедно с годините, започваш да губиш и малко от енергията си. От това да бъдеш концентриран, да имаш вяра в себе си, да бъдеш позитивен и да знаеш, че всичко ще се развие по план. С годините позагубваш малко от тези неща", призна ибериецът.

През този месец Надал помогна на родината си Испания да триумфира с титлата в купа "Дейвис", но претърпя поражения от Новак Джокович във финалните двубои на US Open и "Уимбълдън". Комплекс, с който испанецът ще се опита да се пребори през 2012.

"Мисля, че настройката ми бе добра в първата половина на годината. Не перфектна, защото имах нужда от малко повече в мачовете с Джокович. Но като цяло бях добре", обясни Надал, след което продължи: "Започнах да работя, да се боря отново.. но очевидно ми липсваше нещо от обичайното ми ниво на тенис. Когато всичко е наред, тогава и съзнанието ти реагира по-добре. Трябваше да бъда по-малко предвидим на корта. Бях твърде предвидим в голяма част от сезона. Това са неща, които трябва да коригирам през 2012", добави испанецът.

Рафаел Надал определи 2011 като добра година за кариерата си, макар и признавайки, че в края й вече е започнал да се чувства зле. А "много зле" всичко е станало по време на финалния "Мастърс" на осемте най-добри в Лондон, когато загуба от Жо-Вилфрид Цонга го изхвърли от турнира.

"Не мога да кажа, че сезонът ми е бил някакво бедствие, но на моменти не печелих, защото бях неспокоен. Казвах си - "направи малко повече и ще се завърнеш на победния път". Трябва да се завърна на вълната си, която би трябвало и да бъде по-висока. От Индиън Уелс до "Уимбълдън" и Олимпийските игри - това е периодът, в който трябва да възстановя най-доброто си ниво", завърши Надал.

Водещи

Най-четени