Най-добрата година за стрийтбола у нас 10.10 | 15:46

Най-големият успех през сезона бе представянето на националния отбор до 18-годишна възраст на Световното първенство в Римини

От Краси Киров

Ръководството на БФБаскетбол и на генералния спонсор на купата по стрийтбол VIVACOM обявиха сезон 2011 за най-успешния у нас досега в стрийтбаскетбола или както тази млада дисциплина вече се нарича в света – 3х3.

"Сезонът не само е успешен, а ентусиазиращ. Много важeн и мотивиращ за нас бе успехът на международно ниво. Взехме участие в първото световно първенство на 3х3 и с представянето на тимовете ни на Мастърс-турнира в Румъния.

Догодина започваме по-сериозна подготовка на стрийтбол състезателите и ще се опитаме да привлечем повече участници в държавното първенство VIVACOM Cup. Ще работим повече с училищата и университетите. Това са големи общности, които имат удобства за провеждане на турнири”, обяви президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

Тази година Държавното първенство по стрийтбол VIVACOM Cup събра 663 отбора или почти 2000 играчи във всички възрасти, които се състезаваха в 8 града. Най-много участници и най-оспорвана битка имаше в София, където се записаха рекорден брой участници - 129 отбора. Много фенове на уличния баскетбол играха и във Варна – 106 отбора, Плевен – 96 отбора, Бургас – 83 отбора, и Стара Загора – 72 отбора, Русе – 64 отбора, Монтана – 62 отбора и Благоевград – 51 отбора.

Новото в тазгодишното издание на турнира беше, че всички възрастови групи имаха възможността да участват, което значително повиши интереса към състезанието на по-зрелите любители на спорта. В първенството взеха участие и над 30 национални състезатели от националните отбори за юноши и девойки.

В Благоевград, Стара Загора, София, Русе в надпреварата се включиха и професионални баскетболисти от отбори от А група, а във Варна имаше дори и състезатели от Националната баскетболна лига от отбора на Евроинс Черно море.

През 2011 държавният шампионат VIVACOM Cup въведе правилата за стрийтбол на международната баскетболна федерация, които се използват за първи път в България и събитието влезе в официалния календар на FIBA.

Шампионите при мъжете над 18-годишна възраст, юношите до 18-годишна възраст и девойките в същата възрастова група пък се представиха изключително добре в Мастърс-турнира на Румъния, валиден за разнглистата на ФИБА в 3х3. Девойките спечелиха надпреварата, а юношите стигнаха финала в Букурещ.

Безспорно, най-големият успех през сезона бе представянето на националния отбор до 18-годишна възраст на Световното първенство в Римини. Тимът ни, воден от Тина Димитрова, и в състав Павлин Иванов, Тенчо Тенчев, Димитър Димитров и Алекс Симеонов спечели сребърен медал от надпреварата, Тенчев стана шампион в индивидуалния турнир за стрелба от линията от 3 точки, а Симеонов завърши трети при "забивачите”.

БФБаскетбол и VIVACOM вече стартираха и инициатива по поставяне на баскетболни табла в детските градини. Нови кошове ще получат две детски градини – "Делфинче” във Варна и още една ЦДГ в гр. Трявна.