Наско Сираков: Не съм комарджия, продадох 60 апартамента 17.04 | 20:16

Стоилов е минало за Левски, категоричен е той

От iNews

Не съм комарджия, играл съм само покер и съм спечелил много пари. Откъде са приходите ми? Развалих си къщата в Драгалевци, построих 71 апартамента и продадох 60. Тези откровения за личния си живот и финанси направи собственикът на Левски Наско Сираков в интервю за радио "Дарик".

Още в началото на гостуването си пред колегите той направи уточнението, че идва по свое желание и желае сам да си зададе някои неудобни въпроси. Първият от тях беше своеобразен отговор на публичните критики на част от организираните привърженици, че е хазартно зависим.

"Какъв комарджия съм? Преди 30 години спрях да плащам данък обществено мнение. Но от 3-4 години се наслушах на много глупости по тази тема. Да обявя, че никога не съм бил комарджия. Играл съм само покер и съм спечелил изключително много пари на тази игра. Имам свидетели. Всичките ми съотборници в Левски и националния отбор играеха покер, нямаше какво друго да се прави. Но от 15 години не съм сядал да играя на нищо друго, освен на бридж белот. Мога да си позволя всеки ден до края на живота да играя в казино и да си чешем крастата, но не ми е приятно. Понеже много говорят, в най-скоро време ще тръгна с Тони Краус отново по турнири. Той е страшен комарджия. Той ходи повече, но аз съм по-добър", коментира Сираков.

Голмайстор №1 в историята на "сините" разкри и откъде са личните му приходи. "Развалих си къщата в Драгалевци и построих 3 блока - 71 апартамента. Продадох 60 от тях и внесох в държавната хазна толкова пари, колкото много хора не могат и за 5 живота."

Собственикът на Левски коментира конфликта си с част от привържениците, както и с бившия треньор Станимир Стоилов. От фракцията "София Запад" обявиха, че за предстоящия мач с Берое сектор "Б" на стадион "Георги Аспарухов" ще остане празен в знак на протест срещу слабата игра и трите поредни загуби - от Лудогорец (1:5), ЦСКА (0:2) и Черно море (1:3).

"Сектор "Б" няма да бъде затворен. Това, че някой бойкотира, е негов проблем. Секторът е отворен и се продават билети за него. Като гледам отношението на една малка част от нашите фенове към генералния спонсор, на който дължим в огромна степен Левски да го има, не се учудвам, че няма наплив от желаещи за спонсори. То не беше горене на палми, плакати, послания... Хора, на които единствено и само можем да сме благодарни, защото Левски нямаше да го има. Благодаря първо на г-н Мило Борисов, че събра смелост да стане генерален спонсор, и на Тити Папазов, с когото отидохме при него и успяхме да го убедим. Ти би ли спонсорирал нещо, ако знаеш, че ще те плюят от трибуните и ще те наричат какъв ли не?", риторично попита Сираков.

"Аз не съм горил никакви мостове. Готов съм на разговор с всеки фен. Ама да ми идват декември 40 души, от които 20 с маски, и да ми обясняват как искали да слушат заедно с медиите, това нормално ли е? Да заповядат 5 човека, но искат да влязат всички. Няма как да стане." 

"Станимир Стоилов е минало за Левски, той сам избра да е минало. Оттук нататък - да, нямам контакти с него, а не виждам защо. Върши си работата в друг отбор и друга държава. Имаше мнение за Левски, аз също и моето е различно. Аз не съм направил разделение, не аз си тръгнах, а си тръгна Станимир Стоилов. Да сте забелязали спонсорът да се бърка в клуба? Не съм съгласен с това нещо."

Сираков се върна още веднъж към темата със задълженията на клуба. "Останаха по-малки лихвоносни задължения към общината. По най-бързия начин ще изплатим и тях. Разбира се, трябва да погасим и лихвата, но вече тя не е толкова страшна. За първи път от 15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП. До голяма степен опасност от фалит и за лиценза вече не съществува. Миналата година всеки ден се трупаше 2500 лева лихва на гърба на отбора. НАП постави условието 50 на 50 и за една година. След преговори 70 на 30 и бившият изпълнителен директор, този макроикономист, каза, че никога не би се съгласил и това ще погуби Левски. Година по-късно главницата е погасена. Трябва да плащаме между 55 и 60 000 лева към общината в рамките на 3 години. Може да ги изплатим и много по-бързо.

Легендарният голмайстор отхвърли твърдението, че погасяването на главницата към НАП е изцяло благодарение на работата на Станимир Стоилов. "За една година погасихме 10,5 милиона лева - текущи и главница. За всички зимни трансфери в клуба ще влязат около 3,8 милиона евро. Много голяма част от парите, които са погасени, са и от европейските клубни турнири, билети и най-вече благодарение на феновете, които са всеки ден в клубния магазин. Трябваше да направим този напън, не е приятно да продаваш най-добрите... Разбира се, Стоилов беше на работа в Левски. И то на добре платена за нашите условия. Вършеше това, за което беше поканен в клуба. В този процес участие и заслуга имат много хора. Той е един от тях."

Собственикът отдаде срива в представянето на терена с късата резервна скамейка. "Като излязат 4-5 основни играчи от състава, много малка възможност имаш да реагираш. Отдавам срива на липсата на основни футболисти, на контузии - не сме очаквали, че и двамата централни защитници ще се разболеят преди мача с Черно море. В пълен състав щяхме да изглеждаме по съвсем различен начин. В рамките на 9 дни играхме срещу първия, втория и третия. Едни и същи футболисти, нормално е да има умора. От физическото състояние съм най-доволен от мача във Варна. Имахме известен срив в поведението на терена още срещу Славия. Отборът е подготвен много добре, това показват изследванията."

"Разговаряме с Николай Костов. Няма проблем, ще подпишем нов договор. Имах пълно доверие и на предишния треньор и не ми е минавало през главата да го сменям и след 11 мача без победа. Едно време ги сменях през 3 месеца, ако видя, че не си вършат добре работата. Не съм се променил в това отношение. Извиних се на Николай Костов, защото го бяхме оставили по бели гащи, но му бях обяснил в началото какво е финансовото състояние и докъде ни се простират възможностите. На лагера в Турция отидохме с 10 юноши, за да се води нормален тренировъчен процес. Малките са талантливи, но не могат да носят тази тежест, с която се опитваме да ги товарим."

"Имаме грешки в зимните трансфери. Това си остава за наша сметка. Никой не е застрахован от грешки при селекцията, важното е да доведеш тези грешки до минимум. Много съм доволен от някои нови попълнения и тепърва ще разгръщат своя потенциал. Фабио Лима - той е попадение за нашия отбор. Също и Бала - дойде неподготвен, на десетия ден влезе да играе. За Охене няма какво да говорим, той се вписа отлично. Имам големи очаквания към Патрик Мислович - на 22 години." 

Сираков отново подчерта, че ще настоява дербитата с ЦСКА да се играе без гостуващи привърженици. "Причината е тази война, която се води от много години по нашите стадиони. Тези клишета, че футболът е за хората, отдавна вече не важат в дербитата с ЦСКА. Води се война. Изпратихме писмо до новоизбрания президент на БФС, че в следващите мачове не желаем да има гостуващи привърженици на ЦСКА, когато ние сме домакини. Отказвам да нося отговорност за травма или смърт. На срещата при министъра видяхме какъв арсенал от ракети бяха задържани... Хората изчислиха, че 65-70 минути ще има стрелба. Нищо не пречи да им гостуваме без наши фенове. И това не е прецедент в световен мащаб."

"И на Филип Филипов му казах - уважавам тяхното мнение, но приказки от рода на "Футболът е за хората" са отпреди 25 години. Ние не можем да се справим по никакъв начин и не желаем да носим такава отговорност. В понеделник оперираха жената, ударена от ракета. Ами ако ударът беше на друго място? Боят в сектор А беше в следствие на това нещо. Полицията е помолила охранителната фирма, защото са тръгнали да излизат на пистата на 10 м от пейката на ЦСКА - или се оправете вие, или влизаме ние. В момента наши мачове се охраняват от 60-70 човека, тогава от 140. За година половин милион лева глоби платихме, тогава не знам как е било - не съм искал сметка от счетоводството. Това са грешни пари, една трета от главницата към общината. В Европа ни глобяват за пътеходите. Трябва да говорим и да работим за културата на нашите привърженици."

Сираков категорично отрече, че арабски фонд преговаря за Левски. "Кой го пусна този слух за арабите? Попитай Васил Колев откъде има тази информация. Разбрах, че от много сигурен източник. До мен не е стигнало и не знам за такова нещо. Опарване с преговорите да нов собственик беше първият път, втория - около 6 месеца направиха сериозен дю дилиджънс. Имаше разочарование, че не се случи, а не опарване."

Според собственика за Левски ще е тежък, но не и фатален удар, ако не се стигне до участие в Европа. "Миналата година имахме между 4 и 5 милиона приходи от Европа. При всички положения ще е сериозен финансов удар, ако не се класираме. Но ще се справим и с това. Да не изпадаме в хипотези, ако дойде този момент, ще го коментираме. Първото място е абонирано. Надявам се - не за много дълго. Много неща трябва да се променят въобще във футбола и в БФС, за да се прекъсне хегемонията на Лудогорец. Надявам се с новото ръководство някои неща - най-вече съдийството, да бъде променено, защото това убива футбола като цяло."

"Георги Иванов ми е израснал пред очите. Знам, че ще направи всичко възможно да промени нещата към добро. Доколко ще успее е друг въпрос. Но това не може да го промени само един човек, трябва да го направим всички във футбола."

"Скандална е ситуацията за тв правата, но Левски не може да повлияе на този процес. Това може да мине през законодателни промени и тв правата да бъдат притежание на всеки един клуб. Не пречи Левски да участва в пакет, но сега решения за тв правата взима само БФС. Левски губи много пари. Ние обединихме сили с ЦСКА преди 3 години, но останалите клубове в А група гласуват различно от нас."

"Познавам някои хора от новия Изпълком. Надявам се да работи добре, но всичко е в градината на Георги. От неговото желание и амбиция за промени ще си проличи накъде ще тръгне българският футбол. Не вярвам да има вмешателство при него от предишното управление."

Сираков внесе яснота и по темата с Андриан Краев, който отказа да поднови договора си и беше отстранен от първия тим. "Бих приел и вариант Анди Краев да играе до края на договора. Случва се навсякъде. Той си промени много отношението към съотборниците. Спря да говори в съблекалнята с почти всички, а беше капитан. На тази база взехме решението.

Това, че доста време ни лъга за новия договор, е едно на ръка. Ако покажа финансовите му желания, няма да ме питате дори. Нормално е всеки млад футболист да иска по-добри финансови условия. Аз съм минал по този път, макар че в България не можеше да се пазариш - заплата 160 лева и толкова.

Говорихме и с Марин Петков вчера - да, те трябва да получават по-високи заплати. И им се предлагат. Но му казах и на Марин - преди 4 години те взехме в първия отбор и трагичното финансово състояние на Левски ти помогна да си в първия отбор. И че преболедува почти 3 години и клубът беше зад теб.... Той е най-опасният ни футболист през пролетта и му се предлага съвсем различно възнаграждение. Няма никакви индикации, че няма да иска да преподпише."

Източник: бТВ

Водещи

Най-четени