Насър Ал-Атиях: Това е най-голямата победа в моята кариера 16.01 | 11:09

Ал-Атиях не скри радостта си, Сайнц остана позитивен

От Николай Драганов

През вчерашния ден Насър Ал-Атиях от Катар спечели за първи в своята кариера Рали Дакар при автомобилистите. Катарецът, който се състезава с Фолксваген Туарег успя да изпревари своя съотборник и основен фаворит за титлата Карлос Сайнц и да триуфира с трофея през тази година, след като в миналогодишното издание ролите бяха разменени.

"Успяхме! Толкова съм щастлив. Последният етап премина много спокойно и чисто. Бях съсредоточен единствено върху това да финиширам. Тази победа означава изключително много – лично за мен, за страната ми, за моите сънародници и разбира се за целия отбор. Това е велик успех. Много ми е трудно да опиша всички емоции, които се въртят в главата ми, но чувството е изключително приятно. Показахме на всички, че притежаваме най-силният тим в света. Това е и най-прекрасният момент в моята лична кариера. Сега хората вече ще знаят къде точно се намира Катар на картата", заяви щастливият победител.

Бившият вече шампион при автомобилистите Карлос Сайнц пък остана позитивно настроен след загубата на трофея. Испанецът спечели цели седем отделни етапа, но претърпя сериозна катастрофа в една от отсечките и изгуби повече от един час време в ремонт. Именно това бе и причината той да бъде изпреварен от своя катарски съотборник и в крайна сметка да се прости с надеждата за защитата на своята титла.

"Отивайки на Дакар един състезател осъзнава перфектно, че му предстои изключително трудна задача. На Дакар винаги е много тежко, така стоят нещата. Не, не съм разочарован, просто така се стекоха обстоятелствата. След две изключително тежки седмици, просто не ми остана какво друго да кажа. Дадох най-доброто на което бях способен", сподели Карлос Сайнц.

Шампион при мотоциклетистите пък стана испанецът Марк Кома. Това бе трета негова победа, след като той грабна трофея през 2006-а и 2009-а година. Кома бе изключително доволен, че е успял да си върне титлата и призна, че този успех е напълно заслужен най-вече заради многобройните жертви, на които се е подложил за да бъде отново №1.

"Най-важното нещо бе да остана фокусиран. Това бе ключът към победата. Не можех да си позволя да изгубя концентрация дори за секунда, това е може би най-трудната задача. Тази победа е награда да изключителната работа, която свършихме през последните години и огромното напрежение, с което се справихме. Това е най-страхотното чувство – да бъдеш възнаграден за всички саможертви и усърден труд през годините. Искам да изкажа огромната си благодарност към всички мои колеги в екипа, без които този успех би бил невъзможен. Беше много тежко и сега искам да си почина добре, а след това ще мисля за бъдещето. Истината е, че заради постоянното напрежение не съм мислил за абсолютно нищо друго от прекалено дълго време насам", не скри своето задоволство победителят при мотоциклетистите.

При АТВ-ата на първо място в генералното класиране финишира Алехандро Патронели от Аржентина. Той спечели трофея през тази година, след като в миналогодишното издание се състезаваше рамо до рамо със своя брат, а двамата записаха едно от най-интересните постижения в Рали Дакар, завършвайки на първите две места. През тази обаче победителят от 2010-а година – Маркос Патронели не участва заради контузия.

"Беше трудно, много много трудно. Все още ни трябва време да осъзнаем и анализираме какво се случи, но със сигурност постигнахме нещо невероятно. Преживяхме няколко обрата – губехме надежда, а след това отново се връщахме в играта. Счупих ръката си в момент, когато оставаше още толкова много докрая на ралито – 400 километра от отсечката и още 7 или 8 нови такива. Но ето ме тук сега, световен шампион с половин ръка! Каква прекрасна награда. Не съм печелил нищо от 10 години, а сега спечелих Рали Дакар! Просто не мога повярвам", коментира изстрадалият победител при АТВ-ата.

Водещи

Най-четени