Насър Ал-Атиях на крачка от победата в Рали Дакар 14.01 | 08:44

Петър Ценков в топ 10 при АТВ-тата

От Мариян Найденов

Катарецът Насър Ал-Атиях с Фолксваген сериозно увеличи шансовете си за краен победител в тазгодишното Рали Дакар, след като спечели 11-ия етап от надпреварата, а неговият основен съперник и съотборник във Фолксваген Карлос Сайнц счупи окачване и остана далеч назад в класирането на етапа.

Повод за радост имаше родният пилот Петър Ценков, който продължава да се движи в Топ 10 при АТВ-та, но за съжаление етапът бе помрачен от новината за загинал зрител.

Ал-Атиях бе най-бърз по 622-километровата отсечка между Чилечито и Сан Хуани и увеличи аванса си във временното класиране. Втори в етапа завърши френската звезда на БМВ Стефан Петерхансел, който завърши на 1.5 минути след победителя, а трети се нареди южноафриканецът Жиниел де Вилиер с Фолксваген, който излезе на втора позиция в генералното класиране.

Защитаващият титлата си от миналата година Карлос Сайнц, който бе на само 1 секунда от Ал-Атиях преди началото на етапа, загуби над един час след като счупи окачването на своя автомобил и след инцидента Сайнц се срина до трета позиция в генералното класирането и изостава с повече от 80 минути от водача. Преди две години Сайнц отново изпусна първото място след нелеп инцидент, падайки от 4-метрова скала само 2 дни преди края на надпреварата.

 

При камионите първи е Владимир Чагин с Камаз, а при моторите води Марк Кома с КТМ.

 

Надпреварата бе помрачена от новината за инцидент с фатален край. Организаторите на ралито обявиха, че е загинал зрител по време на 10-ия етап в сряда. Трагедията се е състояла в близост до Тиногаста, а до фаталния случай се е стигнало след катастрофа.

Следващият етап е с дължина от 555 км. между Сан Хуан и Кордоба, а последният етап на Рали Дакар 2011 е в събота между Кордоба и Буенос Айрес с дължина само 181 км.

Водещи

Най-четени