Насър Ал-Атиях поведе в генералното класиране на Рали Дакар след осмия ден 11.01 | 10:32

Българинът Петър Ценков остана на 11-то място в етапа

От Краси Киров

Насър Ал-Атиях (Катар) с Фолксваген спечели осмия етап от Рали Дакар, който бе с дължина от 776 километра между Антофагаста и Копиапо в пустинята Атакама. Ал-Атиях, който миналата година остана втори, финишира на шест минути и половина пред своя съотборник Карлос Сайнц, което му бе достатъчно да поведе в генералното класиране. Българинът Петър Ценков остана на 11-то място при АТВ-та. В генералното класиране Ценков е на 13-то място. Другият българин Тодор Христов отпадна преди два дена от надпреварата след като падна и има три счупени ребра.

С тази победа Атиях има преднина от пет минути и 14 секунди пред миналогодишния шампион Карлос Сайнц. Единствената конкуренция на лидерите до момента бе БМВ-то на Стефан Петерхансел, който спука гума за осми път в тази надпревара и в крайна сметка финишира в етапа на час и 13 минути зад Ал-Атиях. Това означава, че третият пилот в генералното класиране Де Вилие е на 48 минути зад лидерите.

При мотористите Марк Кома с КТМ увеличи преднината си пред съотборника си Сирил Деспре на повече от 10 минути.

При АТВ-та продължава да има аржентинска доминация след като първи е Алехандро Патронели с почти час пред Себастиан Халперн. Трети е чехът Йозег Макачек на 2 часа и 40 минути.

Водещи

Най-четени