Насър Ал-Атиях спечели третия етап на Рали Дакар 05.01 | 09:07

Българите Ценков и Христов с най-доброто си постижение досега

От Николай Драганов

Насър Ал-Атиях с "Фолксваген" спечели третия етап на тазгодишното издание на Рали Дакар и се доближи максимално до лидера в генералното класиране Карлос Сайнц. В третия ден пилотите караха в 500-километровата отсечка между Сан Мигел де Тукуман и Сан Салвадор, като за първи път от началото на надпреварата в Аржентина нямаше дъжд и трасето бе сухо.

Катарският състезател бе по-бърз от защитаващия своята титла от миналата година Сайнц с 25 секунди и съкрати преднината му в генералното класиране само на 3.34 минути.

Веднага след тях през вчерашния ден се нареди Стефан Петерхансел от Франция, оставайки на 59 секунди от победителя в етапа. Французинът, който се състезава с БМВ отстъпи и втората си позиция в генералното класиране именно на Ал-Атиях, като вече е трети на 4.19 минути от водача Карлос Сайнц.

Кристоф Холовшик (Полша) и Жиниел де Вилиер (Южна Африка) пък допълниха петицата в третия ден на Рали Дакар 2011, съответно с 5.30 и 5.53 минути изоставане от първата позиция.

Много силно през вчерашния ден се представиха и двамата българи Петър Ценков и Тодор Христов. Първите български пилоти в Рали Дакар завършиха съответно на на 10-та и 17-та позиция при АТВ-та. По този начин Ценков вече е 12-и в генералното класиране, докато Тодор Христов се намира на последното 24-о място.

При мотоциклетите отсечката бе спечелена от испанеца Марко Кома с КТМ, следван от Сирил Деспре (Франция) отново с КТМ на 2.21 минути изоставане. В генералното класиране лидер остава французинът, но преднината му пред Кома вече е едва 0.14 минути.

Днес Рали Дакар 2011 ще продължи с отсечката от Сан Салвадор (Аржентина) до чилийския град Калама, която е с дължина 207 км.

Водещи

Най-четени