Националният отбор е заплашен от отнемане на точки 09.01 | 14:57

Това ще се случи при втори случай на расизъм у нас

От Краси Киров

Българският футболен съюз излезе с официално становище по повод на наложеното наказание от ФИФА на националния ни отбор, който ще играе пред празни трибуни следващия си мач от световните квалификации срещу Малта. 

При следващо провинение става още по-страшно защото България е застрашена от служебни загуби и отнемане на точки.

Вчера Дисциплинарната комисия на Световната футболна централа отсъди, че има основание за санкция в следствие на оклада, подаден от делегата на срещата с Дания, която завърши при резултат 1:1 на "Васил Левски".

Според него, а и според главния съдия, тъмнокожият футболист Патрик Мтилига е станал обект на расистки обиди от страна на феновете по време на срещата.

"Въпреки че дикторът на стадиона предупреди феновете, обидните скандирания само намаляха, но не спряха. Инцидентът е описан в докладите на главния съдия и делегата на ФИФА. Отбелязани са и хвърлените към терена две димки.

Освен мача без публика срещу Малта Българският футболен съюз е наказан да заплати и глоба от 35 000 швейц. франка, както и разноските по делото", пише в официалното съобщение на пресслужбата на БФС.

По тревожното в случая е какво може да се случи при евентуално ново провинение на българските запалянковци от подобно естество.

"При следващо провинение на българската публика мачът ще бъде прекратен и на националния отбор ще бъде присъдена служебна загуба. Следващите санкции са - отнемане на точки в квалификациите или изваждане от надпреварата", информират от Българската футболна централа.

"Българският футболен съюз благодари на всички привърженици, които горещо подкрепяха националния отбор в 4-те му домакински мача по пътя към Мондиал 2014.

За малцината, които предизвикаха съзнателно или несъзнателно това наказание, федерацията полага всички усилия и търси съдействието и на Министерството на вътрешните работи в посока да направи за дълго време невъзможно присъствието на подобни субекти по трибуните на мачовете на националния отбор", завършва публикацията на сайта на БФС.

Водещи

Най-четени