Нашите каратисти се връщат с 5 медала от Хърватия 05.07 | 15:07

Три бронза, сребро и злато спечелиха българските надежди

От iNews.bg

Най-масовото карате събития в света завърши в Хърватска с участието на 2500 състезатели от 70 държави и стотици клубове. Световната купа за мъже и жени до 21 г., юноши и девойки и деца постави края на активния сезон в този спорт. България имаше поводи за гордост с изключителния успех на състезателите от Карате клуб "Никон", които спечелиха 5 медала.

В категория до 12 г. до 40 кг. Теодора Цанева се окичи със златото, без да позволи да й бъде отбелязана оценка. На финала Теди разгроми съперничката си от Русия с 10:0! Ивана Каменова бе много ощетена от съдиите и остана със сребро след 7 перфектно изиграни мача при момичетата до 16 г. в категория до 54 кг.

За трите ни бронза се пребориха Николай Дюлгеров в дисциплината КАТА до 12 г., Даниел Минчев на кумите до 12 г., +45 кг и Моника Илиева, която след контузия успя да изиграе 5 срещи в категория 42 кг при 14-годишните. С този актив българският клуб Никон влиза в челната десетка на първенството.

Предстои тежка лятна подготовка, след която сезонът се подновява с няколко силни турнира и Световното първенство в Тенерифе. Карате вече е олимпийски спорт, след като на 129-та сесия на МОК в Рио де Жанейро на 3 август 2016 г. бе единодушно гласувано то да бъде включено в прогамата заедно с бейзбол/софтбол, скейтборд, спортно катерене и сърфинг.

Първите каратеки олимпийски шампиони ще бъдат определени на следващата лятна олимпиада през 2020 г. в Токио.

Водещи

Най-четени