Нигерия и Замбия изненадващо не тръгнаха с победи в Купата на Африка 21.01 | 21:59

Замбия не можа да победи аутсайдера Етиопия, който прекрати близо 40-годишна голова суша в турнира

От Даниел Любомиров

Нигерия бе на прага да постигне минимална победа 1:0 срещу Буркина Фасо в завръщането си на голямата сцена в турнира за Купата на африканските нации (КАН), но в 94-ата минута допусна изравняване и стана част от поднасянето на втора изненада за деня.

Единственият гол за "суперорлите" отбеляза нападателят на Спартак (Москва) Емануел Еменике след страхотен акробатичен пас на Идейе Браун в 22-ата минута.

Въпреки крехкия аванс играещите в зелено футболисти решиха да се приберат плътно в половината си и да защитават преднината си, като по този начин позволиха на играчите от Буркина Фасо да упражнят сериозен натиск в остатъка от мача.

В 75-ата минута напрежението върху възпитаниците на Стефан Кеши се повиши, защото бранителят на Селтик Ефетобор Амброуз получи втори жълт картон и напусна преждевременно терена.

"Суперорлите" организираха няколко контраатаки без успех, а усилията на съперниците им бяха възнаградени буквално в последните секунди на даденото 4-минутно продължение. Комедия от грешки в наказателното поле на нигерийците позволи на Ален Траоре да прати топката в мрежата за 1:1!

Видео от драматичния двубой и подробности за отборите вижте при колегите от Sporta.bg

Така всички отбори от Група С имат по 1 точка след изиграването на първите срещи, които се оказаха не само драматични, но и с непредвидим край.

По-рано днес действащият шампион Замбия и Етиопия завършиха изненадващо 1:1 в ранния мач за деня.

Скромният национален отбор на Етиопия се завърна триумфално в турнира за Купата на африканските нации след повече от 30 години пауза, след като се добра героично до равенство 1:1 с шампиона на Черния континент Замбия.

Постижението на етиопците заслужава уважение най-вече поради факта, че още в 36-ата минута вратарят им Тасев Джемал получи директен червен картон за грубо нарушение извън наказателното поле.

Само 10 минути по-рано пък звездата Саладин Сеид беше изпуснал да изведе Етиопия напред, след като не можа да реализира дузпа. Шампионите на Африка се възползваха от численото си предимство и след отлична атака в последните секунди на първата част Мбесума откри резултата - 1:0.

Етиопците обаче не се обезкуражиха и след почивката стигнаха до равенството също с добре изградена акция и точен изстрел на Адан Жирма в 65-ата минута.

Така бе регистриран първият гол на сметката на този отбор в турнира от цели 13 471 дни насам. За последно Етиопия беше реализирала попадение в Купата на африканските нации през далечната 1976-та година.

Видео на красивите голове и подробности за отборите вижте при колегите от Sporta.bg

Водещи

Най-четени