Нов рекорд доближи Григор Димитров до подножието на Топ 50 22.08 | 15:33

Най-добрият ни тенисист вече се намира под номер 52 в световната ранглиста, Цвети Пиронкова запазва позиции

От Михаела Ганчева

Първата ракета на България Григор Димитров продължи да се изкачва в световната ранглиста на ATP, като от тази седмица хасковлията вече са намира на само две места от Топ 50 на мъжкия тенис, заемайки рекордната за него 52-а позиция.

През тази седмица Димитров стартира участието си на турнира в Уинстън Салем с награден фонд 550 000 долара, където българинът е поставен и ще започне директно от втори кръг. Пред Гришо обаче стои задача да защити 80 точки, спечелени по време на успешния за него "Чалънджър" в Женева преди година.

Без промяна в ранкинга през тази седмица е най-добрата ни състезателка при жените Цветана Пиронкова, която продължава да заема 51-о място при дамите. Вчера Цвети приключи с участието си на турнира в Ню Хейвън, губейки в първи кръг от румънката Моника Никулеску.

Рекордно класиране обаче бележат три от останалите тенисистки на България. Втората ни ракета Елица Костова е вече 157-ма в ранглистата на WTA, докато Александрина Найденова напредна до 360-а позиция. Рекордно за нея място вече заема и Мартина Гледачева, която от днес е 402-ра в света. Третата ни ракета Диа Евтимова също бележи скок от 8 позиции, достигайки до №180.

Пет промени има при Топ 10 на световния мъжки тенис. Давид Ферер измести Робин Сьодерлинг от №5 в света, а Гаел Монфис се изкачи до №7 за сметка на Марди Фиш, който от тази седмица е осми. Николас Алмагро се завръща в Топ 10, а Цонга отстъпи с една позиция и вече е 11-и.

При жените Мария Шарапова се изкачи от 7-ма до 4-та позиция, благодарение на спечелената тази нощ титла в Синсинати. Завръщане в Топ 30 отбеляза Серина Уилямс, която от тази седмица е вече 29-а на планетата.

Най-четени