Нова грешка в Челси на стойност 50 милиона паунда 05.03 | 12:55

Вилаш-Боаш напусна „Стамфорд Бридж" след разочароващото представяне на клуба през тази кампания, а за негов заместник бе назначен помощникът му Роберто Ди Матео

От Краси Киров

Вчера се случи това, което мнозина очакваха да стане факт още преди седмици. Търпението на Роман Абрамович достигна връхната си точка и Андре Вилаш-Боаш се прости с поста си.

Грешката с назначаването на португалския специалист обаче ще струва на собственика на Челси над 50 милиона паунда, повече отколкото покупката на Фернандо Торес, смятат на Острова.

Вилаш-Боаш напусна "Стамфорд Бридж" след разочароващото представяне на клуба през тази кампания, а за негов заместник бе назначен помощникът му Роберто Ди Матео.

Миналия юни руският олигарх плати на Порто 13,3 милиона паунда компенсация за португалския специалист. Още 10 милиона му струваше раздялата с Карло Анчелоти.

За своите 36 седмици начело на лондончани Вилаш-Боаш вземаше по 90 хиляди паунда на седмица, което прави 3,5 милиона за общо 40 срещи.

Освен това Абрамович ще се прости и с още 11 милиона заради преждевременната раздяла с 34-годишният португалец.

Като добавим и сумата, която ще е нужна за назначаването на нов мениджър-супер звезда цифрата отива на около 50 милиона паунда - толкова, колкото струваше и изпадналият в криза испански нападател Фернандо Торес.

Португалският наставник се надяваше да повтори успехите си от Порто след като пристигна в Челси

В събота Челси загуби с 0:1 от Уест Бромич като гост и записа най-лошия старт на сезона от 2001 година насам и това в крайна сметка преля чашата за Абрамович, който и без това не се слави със своята търпеливост.

Освен всичко друго Вилаш-Боаш не успя да поеме контрола в съблекалнята и влезе в пререкание с някои от лидерите на тима, сред които Франк Лампард, Ашли Коул и Микаел Есиен.

Това в крайна сметка му костваше главата, въпреки че португалецът бе много всеотдаен към работата си и определено имаше симпатията на собственика на клуба.

След раздялата със специалиста Абрамович лично е заявил пред играчите, че носят отговорността за случилото се и лятото в клуба ще има сериозни промени.

Вилаш-Боаш е седмият мениджър за осем години, който руският милиардер изхвърля от клуба.

Методите на португалският специалист донесоха уникален требъл на Порто, но в Челси нещата тръгнаха по съвсем друга линия.

Дори при скромно сравнение се вижда, че Фалкао и Хълк нанизаха 74 попадения за "драконите" в сезона, когато начело на тима бе Вилаш-Боаш. За сравнение в Челси Дрогба и Торес имат 11 попадения.

Начело с 34-годишният специалист лондончани записаха 13 победи, седем равенства и седем загуби. Срещу тим от първата четворка обаче "сините" имат само един успех - срещу лидера в класирането Манчестър Сити през декември.

За сметка на това момчетата на Вилаш-Боаш регистрираха пет поражения и също толкова равенства срещу тимове, намиращи се след тях в класирането на Висшата лига.

За Карлинг къп Челси отпадна на четвъртфиналите от Ливърпул, а в ФА къп стигна до преиграване с представителя на Чемпиъншип Бирмингам в петия кръг на надпреварата.

Разбира се при Абрамович дори успехите не са гаранция. В дебютния си сезон Карло Анчелоти изведе Челси до дубъл, но сам призна, че собственикът е направил нетърпима втората му година в клуба.

Доста по-нетърпелив бе губернаторът на Чукотка към Луиш Фелипе Сколари и Аврам Грант, а дори Моуриньо си тръгна след едно домакинско реми с Розенборг.

Ясно е, че голямата цел пред руският милиардер е Шампионската лига и той възлагаше големи надежди на младият португалски специалист, който миналата година донесе Купата на УЕФА във витрината на Порто.

И на този фронт обаче Вилаш-Боаш разочарова и изгуби с 1:3 гостуването си на Наполи, а Челси за поредна година е много близо до това да се прости с мечтите си.

Сега Челси по всяка вероятност ще потърси своя следващ скъпоплатен мениджър, а за позицията се спрягат наставниците на Барселона и Реал Мадрид Хосеп Гуардиола и Жозе Моуриньо, както и бившият мениджър на Ливърпул Рафаел Бенитес.

Андре Вилаш-Боаш пък ще трябва да доказва способностите си на друго място. Спекулациите го пращат в Интер, където друг бивш треньор на Челси - Клаудио Раниери изпитва сериозни проблеми.

Най-четени