Нова страница за Левски? 13.04 | 11:27

Ще вземе ли реванш Кокала от "сините" днес?

От Иво Вецев

Днес в 15:00 часа на "Георги Апарухов" феновете на Левски най-накрая се надяват да видят нещо по-различно от средняшки футбол и нулева воля от своите любимци, които се изправят срещу Локомотив (София) в дербито на днешния кръг.

"Сините" имаха кошмарна седмица до момента, след като в Гоце Делчев те стигнаха само до 1:1 срещу местния Пирин, а на следващата вечер те останаха без своя треньор Илиан Илиев, който се раздели с клуба по взаимно съгласие.

Така днешният мач се явява дебют за неговия помощник Николай Митов, който ще води отбора до края на сезона. Феновете пък разчитат на това, че Елин Топузаков и Мариян Христов ще върнат самочувствието и волята за победа в съблекалнята - качества, които през пролетта обаче липсват.

Задачата на Левски обаче няма да е никак лека, след като Локомотив София направи свои приоритет оцеляването в А група и ще хвърли всичките си сили днес на "Герена" срещу стъписаните футболисти в син екип.

Емил Велев пък има допълнителен мотив в срещата, след като той беше последният наставник, който направи Левски шампион преди няколко години, но беше изгонен от клуба, защото не практикувал красив футбол. От тогава насам 26-кратните шампиони не са и помирисвали трофей.

Голямото разочарование за гостите ще бъде именно неговата липса, след като той си изпроси червен картон срещу ЦСКА за Купата и ще гледа срещата от трибуните на "Георги Аспарухов", но със сигурност е дал нужните наставления на своя тим.

Какво е положението в първенството?

Изключителна изненада е фактът, че Левски е само на 2 точки от лидера Лудогорец в класирането. "Сините" имат само две победи, а срещу Монтана, Черно море и Пирин взе едва 3 точки. Така столични изпуснаха златен шанс да са на първо място, а в същото време трябва да "гони дивото", тъй като има мачове с всички фаворити до края на сезона, с изключение на Ботев Пловдив.

Локомотив София пък върви във възходяща линия и излезе от зоната на изпадащите под ръководството на Емил Велев. В момента "железничарите" са с 20 точки и са на 11-о място в класирането, но оставането на тима в елита е под голяма въпросителна, а първият отбор под чертата - Ботев Враца, има същия актив от точки.

Съперничеството

Локомотив е "черната овца" на Левски в последните няколко сезона, като червено-черните имат положителен баланс срещу днешния си съперник - 5 победи срещу 3 за "сините" и две равенства. При последната си среща двата тима завършиха наравно 1:1 на стадиона в квартал "Надежда", а тогава домакините можеха да се поздравят и с трите точки.

Освен това двата отбора ще играят още два мача за Купата на България, която е приоритет за Левски през настоящия сезон. Така "сините" имат шанс да изравнят баланса срещу Локомотив, а и дори да дръпнат с победите.

Вероятните състави

Смяната на Илиан Илиев дойде по-скоро за успокояване на положението и едва ли Митов ще направи промени в схемата на игра на тима. Атаката отново ще бъде водена от Де Карвальо, а в титулярния състав вероятно ще се завърне Рене Михелич, но може и Йовов да се наеме с тази задача. Друга изненада може да е включването на Мишо Иванов на вратата.

В защита Мюлдер и Пинто ще оперират по крилата, докато Везалов и Ели ще трябва да спират атаките на гостите. Ангелов отново ще е с капитанската лента и в полузащитата на тима, а компания там ще му прави Роман Прохазка.

Антонио Павлов пък ще поведе своите срещу бившия си тим, а Маркиньос отново ще свързва играта на тима. Костадинов и Дани Пеев ще действат по двата фланга, а зад тях ще играят Борносузов и Том. Дюлгеров, Гаров, Бранеков и Трифонов ще формират защитния квартет, а на вратата ще излезе любимецът на "Сектор Б" Божидар Митрев.

Водещи

Най-четени