Новак Джокович защити титлата си в Шанхай 13.10 | 14:48

Сърбинът надигра Хуан Мартин дел Потро във финалния мач

От Константин Симидчийски

Новак Джокович е новият стар шампион на "Мастърс"-а в Шанхай, след като днес световният №2 пречупи в три сета аржентинеца Хуан Мартин дел Потро в директния спор за титлата.

Джокера се наложи с 6-1 3-6 7-6(4), като по този начин успешно защити титлата си от миналата година. За съжаление на много фенове на тениса, класиката Джокович - Надал не се състоя в Шанхай, след като новият лидер в ранглистата загуби от Дел Потро на 1/2-финалите.

За Новак Джокович това е общо 15-а титла от "Мастърс" турнири досега, като сърбинът се доближи на само два трофея от третия във вечната ранглиста Андре Агаси. Лидер с 26 трофея е Рафаел Надал, докато Роджър Федерер има пет по-малко - 21.

Преди седмица Новак Джокович спечели и другия голям турнир в Китай - този в Пекин, като тогава сърбинът взе реванш от Надал за поражението си на US Open.

Световният №2 започна силно мача, поведе с 5-0 и взе първия сет с 6-1 след само 34 минути игра. В началото на втората част Джокович имаше някакви физически проблеми, което позволи на Дел Потро да направи пробив и да вземе аванс от 3:0. Аржентинецът продължи добрата си игра и след 6-3 изравни резултата.

В третия решителен сет се игра без пробиви, а Джокович пропусна два мачбола при 5-4. В тайбрека сърбинът поведе с 4-2 и стигна до крайния успех със 7-3 точки.

"Дел Потро игра страхотно днес. Това е един от най-добрите турнири в календара. За мен бе удоволствие да съм тук отново", каза Джокович след финала.

Водещи

Най-четени