Новите шефове на МОК: В Рио положението е кризисно 11.09 | 14:55

"По-зле е от Атина преди 2004-та година", заяви новият вицепрезидент на МОК

От Даниел Любомиров

Нарастващите притеснения около тромавия прогрес на Рио де Жанейро в подготовката за домакинство на Олимпийските игри през 2016-та година са натежали при избора на Токио за арена на летните игри през 2020.

Това разкри новоизбраният вицепрезидент на Международния олимпийски комитет (МОК) Джон Коатес в интервю за Ройтерс.

Припомняме, че вчера МОК провъзгласи новия си президент - германецът Томас Бах.

Легендата на леката атлетика Сергей Бубка пък регистрира пълен провал на изборите и получи обидно малко гласове в подкрепа.

"Не е истина, че сме избрали японската столица заради някакви допинг скандали в Мадрид и Истанбул или заради икономическите трудности в Испания и Турция", подчерта Коатес, припомняйки за тревожната авария в атомната електроцентрала Фукушима именно в Токио.

"В Токио обаче атлетите ще се чувстват най-комфортно във всички отношения, олимпийското село ще бъде изключително удобно и няма да има никакви проблеми с парите", обясни още новият вицепрезидент.

Също така той даде повече информация за ситуацията в Рио и текущата подготовка за Олимпийските игри през 2016-та година.

"Положението е кризисно и ако трябва да го сравня с Атина преди 2004-та, когато имаше подобни проблеми, то сега е по-кризисно. Също така може да се създадат неудобства за някои атлети, тъй като олимпийското село ще бъде прекалено далеч от стадионите и арените им.

Ние, австралийците, например, преценихме, че нашите състезатели във водните спортове няма смисъл да живеят в олимпийското село, защото ще им бъде прекалено далеч от басейните.

Също така в Рио не просто спортните съоръжения са със забавен строеж, а далеч по-обхватни инфраструктурни проекти, като например транспорта. Иначе има огромна опасност повечето спортни зали и арени да не бъдат готови за тестовете, които обикновено се правят година преди самите Олимпийски игри", заяви още Коатес.

Водещи

Най-четени