Норвежец спечели нощния слалом в Шладминг 29.01 | 10:38

Хенрик Кристоферсен с първа победа в кариерата

От Божидар Азманов

Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели нощния слалом в Шладминг, постигайки своята първа победа в Световката купа.

До този момент 19-годишният състезател, който от миналата година е в "белия керван" имаше 4 подиума, всички в дисциплината слалом, но не бе постигал победа. Сега го направи в едно от най-престижните състезания пред 45 хиляди души, които наблюдаваха надпреварата на живо.

Кристоферсен направи отличен първи манш и изоставаше само на 9 стотни от водача Марио Мат. Той затвърди представянето си и във второто спускане и финишира с общо време 1:47.43, с което излезе на първото място. След него се спусна Марио Мат, но австриецът не завърши и даде победата на Кристоферсен.

 Втори остана Марсел Хиршер, който остана на 18 стотни от петата си победа за сезона, а трети е Феликс Нойройтер. Германецът бе едва девети след първия манш, но с добро каране във втория успя да стигне до подиума.

На четвърто място се нареди друг германец – Фриц Допфер, доказвайки, че алпийският тим на страната се намира в отлична форма преди Олимпиадата в Сочи. Пети е Алекси Пинтуро, а шестицата затвори Матиас Харгин от Швеция. Неговият сънародник Андре Мюрер бе трети след първия манш, но не успя да завърши втория.

Второто място на Хиршер го доближи само на 22 точки от Аксел Лунд Свиндал в генералното класиране за Световната купа. Свиндал има 897 точки, докато австриецът е с 875. Кристоферсен е осми с 441 точки.

Хиршер продължава да бъде лидер в подреждането в дисциплината слалом с актив от 420 точки, докато Нойройтер и Кристоферсен делят втората позиция с по 370.

Водещи