Обсъдиха насоки за решаване на проблемите в спорта 15.10 | 19:40

Работи се по категоризация на спортовете, от която ще зависи тяхното финансиране

От Мариян Найденов

Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева проведе второ работно заседание с Обществения съвет, функциониращ като консултативно звено към министъра по въпросите на спорта.

На срещата бяха поставени за обсъждане предложенията и идеите, които ще влязат в проектите за изменение и допълнение на три основни за спорта документа - Закон за физическото възпитание и спорта, Наредба № Н-1, касаеща условията и реда за финансово подпомагане на спортните дейности от министерството и Методиката за категоризация на спортовете в България.

Проф. Георгиева информира присъстващите, че министерството работи съвместно с Българския олимпийски комитет по категоризация на спортовете, която ще определи приоритетните за страната ни спортове и федерации. Това ще диференцира и тяхното финансиране.

Във взаимодействие с федерациите ще бъде изготвен механизъм, който ще извади на преден план топлистата на треньорите и на състезателите. Те ще получат селективно и целево финансиране за двойка треньор-състезател, предложен от съответната федерация.

Министър Георгиева посочи, че може да бъде обмислено облекчаването на рестриктивния режим за лицензиране на спортните федерации. На преден план ще излезе и по-тясното сътрудничество между спортното министерство и НСА "Васил Левски".

В тази връзка ректорът на спортната академия доц. Пенчо Гешев заяви, че е необходимо фокусът на спортната политика да бъде насочен към децата и учащите се и към подобряване на наличната база.

Председателят на съвета проф. Петър Киров обобщи дискусията като заяви, че спортните ръководители у нас не само трябва да посочват проблемите, а и начините за тяхното решаване.

Водещи

Най-четени