Общината подкрепя изграждането на новия стадион в София 16.10 | 13:15

Теренът на комплекс „Славия" е най-подходящ за модернизиране

От Краси Киров

Главният архитект на София Петър Диков заяви, че Столична община ще даде пълната си подкрепа към осъществяването на идеята за нов изграждане на нов модерен стадион в столицата.

Както е известно инвестиционната компания "IFS" иска да инвестира у нас огромни средства в построяването на нов стадион за 40 милиона евро и концесия 25 години. Според Диков този проект е много важен и необходим за София.

"Общината ще подкрепи всяка стъпка в посока изграждане на модерен и много добър стадион. Съвсем скоро има вероятност международните срещи на България да не бъдат провеждани в България, което е срам за държавата", заяви Диков.

"Мога да ви кажа, че в София има осем стадиона. Три от тях са в недобро състояние, а пет са в много лошо състояние. София има огромна нужда от не един, а поне два или три много модерни и мултифункционални стадиони," добави арх. Диков.

След няколко проведени срещи между фирмата, общината изглежда, че теренът на комплекс "Славия" е най-подходящ за модернизиране.

"Комплекс "Славия" най-доброто място за изграждането на подобен проект. Има място за модерен стадион, паркинг, има добри връзки с градската улична мрежа, добри връзки с градската транспортна мрежа, които ще се подобрят допълнително. Мястото е добро за един модерен стадион на София."

"Един нов стадион не може да си възвърне инвестицията ако има само 25 мача на година. Затова комбинацията между два отбора има финансова логика," добави Диков.

Кои ще са двата отбора, които ще стопанисват стадиона все още няма информация. ЦСКА се отказа да използва един стадион със Славия. Отборът на Венци Стефанов изглежда сигурен домакин на стадиона с оглед на това къде ще бъде построен.

Водещи

Най-четени