Одобриха тестването на две системи за видео повторения във футбола 04.03 | 12:48

Системата Hawk-Еyе е базирана на камери, докато GoalRef използва магнитно поле със специална топка, за да реши головите положения

От Краси Киров

Международният борд на футболните асоциации (IFAB) одобри тестването на две от осемте предложени системи за видеоповторения, съобщи АП. Шест други системи бяха отхвърлени след серия експерименти в Швейцария.

IFAB ще проведе финални тестове на двете одобрени системи, на британската компания Hawk-Eye (Ястребово око) и германската GoalREf, преди да вземе окончателно решение през юли.

Системата Hawk-Еyе е базирана на камери, докато GoalRef използва магнитно поле със специални чипове в топката, за да реши головите положения.

Втората фаза тестове ще се проведе до юни и ще определи дали системите са достатъчно силни, за да останат точни в игрови ситуации.

"Това е важна стъпка напред за нас и трябва да тестваме системите за грешки. Те трябва да са точни иначе няма да си струва да се въвеждат", заяви генералният секретар на ФА Алекс Хорн.

Вчера президентът на ФИФА Сеп Блатер съобщи, че ще се опита да убеди IFAB да въведе технологиите за видеоповторения, за да не се повтарят грешки като тази в мача между Англия и Германия на световното първенство в Южна Африка преди две години.

Водещи