Оклахома започна с разгром над Лейкърс, Филаделфия изравни на Бостън 15.05 | 10:46

"Гръмотевиците" удариха "езерняците" със 119:90, а Филаделфия постигна инфарктна победа с 82:81 при гостуването си на Бостън

От Мариян Найденов

Отборът на Оклахома Сити Тъндър започна по впечатляващ начин полуфиналната си серия срещу Лос Анджелис Лейкърс в Западната конференция на НБА, след като постигна разгромна победа със 119:90 в мач номер 1, игран в "Чесапийк Енърджи Арина" в Оклахома Сити.

Домакините имаха пълно превъзходство през целия мач, като натрупаха преднина още в първата четвъртина, за да я запазят до края, като на моменти разликата достигаше до 35 точки.

Звездите на Оклахома Ръсел Уестбрук и Кевин Дюрант не играха в последната част, но въпреки това оглавиха реализаторските листа на мача, реализирайки съответно по 27 и 25 точки. Освен това Уестбрук добави и 9 асистенции, а Дюрант добави 8 борби и 4 асистенции.

Спечелилият наградата за най-добър шести играч през редовния сезон в НБА - Джеймс Хардън стана третият играч на "гръмотевиците", който завърши с двуцифрен точков актив, но за сметка на това 11 от 12-те баскетболисти на Оклахома, взели участие в срещата, записаха точки на сметката си.

За "езерняците" четирима играчи завършиха срещата с 10 и повече точки. Най-резултатни бяха Коби Брайънт и Андрю Байнъм, които отбелязаха по 20 точки. Мета Уърлд Пийс добави 12, а Пау Гасол реализира 10.

В другия мач от плейофите на НБА, игран тази нощ Филаделфия 76 изравни резултата на 1:1 победи в полуфиналната серия с Бостън на Изток след инфарктен успех с 82:81 и то в залата на "келтите" "ТД Гардън", като по този начин нанесе на Селтикс първо домакинско поражение в тазгодишните плейофи.

Двата отбора се вкопчиха в здрава битка, като отделиха повече внимание на защитата си и това логично доведе до ниска резултатност, като преди последната четвърт Бостън и Филаделфия бяха отбелязали по по-малко от 58 точки всеки.

За сметка на това в последната част зрителите в залата видяха много кошове, като процентът на стрелба и на двата тима се увеличи, а след като почти цял мач домакините от Бостън изоставаха в резултата, две минути преди края, те излязоха с едни гърди напред.

Филаделфия обаче не мислеше да се предава и Еван Търнър, с кош 40 секунди преди финалната сирена, даде преднина от една точка на гостите за 76:75. Последва нов кош да Филаделфия и те поведоха със 78:75. Рей Алън наниза тройка за Бостън и намали на 80:78, но след това "келтите" пропуснаха шанса си да завършат срещата като победители, след като Кевин Гарнет извърши фаул в нападение и така провали последната атака на отбора си.

Най-полезен за Филаделфия бе Джейру Холидей с 18 точки, Андре Игуодала добави 13, а Евън Търнър и Лавой Алън реализираха по 10 точки за успеха. За "келтите" най-резултатен бе Рей Алън със 17 точки, а Кевин Гарнет се отличи с дабъл-дабъл от 15 точки и 12 борби. Брандън Бас добави 12 точки, Раджон Рондо - 8 точки и 13 асистенции, а звездата на "келтите" Пол Пиърс изигра един от най-слабите си мачове през сезона, завършвайки с едва 7 точки.

Водещи

Най-четени