Олег Блохин ще ръководи домакина Украйна на Евро 2012 21.04 | 20:20

58-годишният Блохин спечели вота на срещата на Изпълнителния комитет на Украинската футболна федерация с разлика

От Методий Методиев

Отборът на Украйна, които ще домакинства на Евро 2012 заедно с Полша, назначи за треньор, обявения през 1975 година за играч на годината в Европа Олег Блохин. Блохин ще замени на поста временния наставник Юрий Каливинцев в четвъртък.

58-годишният Блохин спечели вота на срещата на Изпълнителния комитет на Украинската футболна федерация. При предишния си престой начело на Украйна, Блохин изведе тима до четвъртфинал на световното първенство в Германия през 2006 година. "Старши треньорът винаги е отговорен за резултатите. Имам двойна отговорност, като се вземе предвид и фактът, че Украйна е съдомакин на Евро 2012. Трябва да излезем от групите," заяви Блохин на пресконференцията.

Каливинцев, който изведе отбора на Украйна до 19 годишна възраст до Европейската титла през 2009, не можа да впечатли с изявите си с представителния отбор, след като пое състава през август, и ще остане като помощник на Блохин. Под ръководството на Каливинцев Украйна записа една победа над отбора на Чили с 2:1, две загуби с по 2:0 от отборите на Бразилия и Италия, а останалите срещи завършиха наравно.

Бившият нападател на Динамо (Киев) и Съветския съюз Блохин е първият украински играч, който печели наградата за футболист на годината през 1975г. Президентът на футболната асоциация в Украйна Хригори Суркис заяви миналия месец, че е имало трима основни кандидати за работата- Блохин, Каливинцев и Павел Яковенко, който е треньор на отбора до 21 години.

Местните медии пък докладваха, че бившият световен шампион с Италия Марчело Липи също е бил претендент.

Водещи