Олимпиакос триумфира в Евролигата след драматичен финал с ЦСКА 14.05 | 09:43

Гръцкият гранд постигна невероятен обрат, след като в началото на последната част изоставаше с 13 точки, а в моменти от мача разликата достигаше и до 19 в полза на ЦСКА, за да триумфира с титлата след 62:61

От Мариян Найденов

Отборът на Олимпиакос спечели най-престижния баскетболен клубен турнир на Стария континент - Евролигата. Гръцкият гранд се поздрави с драматична победа с 62:61 над ЦСКА (Москва) във финала, игран в зала "Синан Ерден" в Истанбул (Турция). Баскетболистите на Олимпиакос постигнаха невероятен обрат, след като в началото на последната част изоставаха с 13 точки, а в моменти от мача разликата достигаше и до 19 в полза на ЦСКА.

Така трофеят за втора поредна година поема към Атина, но този път е в ръцете на Олимпиакос, а досегашният носител на отличието бе кръвният враг Панатинайкос, който през този сезон беше детрониран от ЦСКА на полуфиналите. По-рано днес ПАО загуби и малкия финал, отстъпвайки на Барселона със 74:69.

Титлата е първа за Олимпиакос от 1997 година насам, когато гърците триумфираха след успех над Барселона, като любопитен факт е, че и тогава, и сега, 15 години по-късно, наставник на тима е легендарният Душан Ивкович.

ЦСКА и Олимпиакос започнаха финала малко сковано и през първата част успяха да си отбележат едва 17 точки - 10:7 за руснаците. След това баскетболистите на ЦСКА заиграха по-уверено, а Милош Теодосич наниза три поредни тройки, с което авансът на "армейците" стана двуцифрен и на полувремето те водеха с 34:20 след 24:13 във втората част.

Руснаците поддържаха преднината си дълго време и в края на третия период преднината на ЦСКА беше 13 точки - 53:40. В края на третата и началото на четвъртата част обаче Олимпиакос направи страхотна серия от 14 безответни точки, с които съкрати аванса на ЦСКА само на 5 точки, седем минути преди края на мача. След това двата отбора започнаха да се гонят в резултата, а разликата намаля само до 2 точки, минута преди финалната сирена.

Драмата стана пълна в последните 20 секунди на мача. След тактическо нарушение срещу Теодосич, сърбинът вкара само първия наказателен удар за преднина от 3 точки за ЦСКА. 10 секунди преди края бе фаулиран Костас Папаниколау. Той бе точен и при двата си опита, след което бе извършено нарушение срещу Рамунас Шишкаускас. Литовецът обаче изпусна и двата си опита, а Принтезис отбеляза 0.7 секунди преди края, с което донесе титлата за Олимпиакос.

Най-полезен за новия европейски шампион бе Костас Папаниколау, който завърши срещата с 18 точки, с което стана и топреализатор във финала, а Василис Спанулис и Йоргос Принцерис добавиха съответно по 15 и 12 точки за успеха.

За ЦСКА най-резултатен бе Милош Теодосич с 15 точки, с дабъл дабъл от 12 точки и 10 борби се отличи звездата на тима Андрей Кириленко, а Ненад Кръстич реализира 11 точки.

Водещи

Най-четени