Олимпийската шампионка Иванка Христова празнува юбилей днес 19.11 | 11:42

Легендарната ни лекоатлетка навърши 70 години. Честито!

От Михаела Ганчева

Първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика – Иванка Христова празнува 70-годишнината си днес. На специалния ден на нашата шампионка, екипът на iNews ви припомня част от знаменитите успехи на легендарната ни спортистка с искрено пожелание за много здраве, щастие и дълголетие!

Легендарната ни спортистка достигна върха на кариерата си със златния медал от Олимпиадата в Монреал през 1976 година в дисциплината тласкане на гюлле. Четири години по-рано Христова спечелва и бронз от Игрите в Мюнхен.

Доминацията на Христова в тласкането на гюлле ѝ носи шампионската титла на Европейското първенство през 1976 година, придружена с още три отличия от надпреварите на Стария континент – сребро през '67 и '69-та година и бронзово отличие през 1975 година.

Във витрината на Христова липсват световни титли, защото по времето на атлетката ни първенства на планетата все още не се провеждат. За сметка на това спортната ни легенда е притежателка на два световни рекорда – 21.87 и 21.89, прибавени към 36-те ѝ национални върхови постижения. Личният ѝ рекорд 21.89 до днес остава непобеден в България.

Водещи

Най-четени