Олимпийските ни медалисти ще получават по-високи възнаграждения 29.02 | 13:35

Това ще стане с решение на правителството

От Мариян Найденов

Правителството ще приеме решение българските олимпийски медалисти да получават по-високи възнаграждения. Това стана ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на физическото възпитание Свилен Нейков с председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Българската федерация по бокс Красимир Инински и български олимпийски медалисти.

По думите на министър Нейков до момента олимпийските медалисти получават месечни възнаграждения на стойност 3 пъти от размера на най-ниската работна месечна заплата, а отсега нататък предстои гласуването на законодателна промяна в Закона за физическо възпитание и спорта, за да има фиксирана точно определена сума.

"За олимпийски златен медал възнаграждението ще бъде 900 лв.; при сребърен - 90% от сумата, при бронзов - 80%. Другата промяна е свързана с това, че всеки един медал ще има своята конкретна стойност, а досега при повторно спечелване на медал тя беше равносилна едва на 10 % от стойността на спечеления", подчерта министърът на спорта и физическото възпитание.

"Благодаря на премиера Борисов, защото нашите олимпийски медалисти ще имат възможността да получават по-високи възнаграждения. Това не са средства от държавния бюджет, а от Българския спортен тотализатор", допълни още той.

"С промяната кабинетът цели за тези, които вече са постигнали големи успехи, стипендиите, от една страна да се осъвременяват едновременно, без да са необходими повече законови промени, и от друга - многократните шампиони за всяка титла да получават същото възнаграждение, за да имат стимул и занапред да печелят нови медали", категоричен е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

"Щастлива съм от тази радостна новина, която ни изненада - че нашите успехи се възнаграждават подобаващо при това без да ощетяваме бюджета. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за това при тази тежка икономическа криза той мисли за българския спорт", заяви председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

"Благодаря на правителството за грижите които полага за развитието на спорта. Вярвам, че българските състезатели ще донесат много слава и успехи на страната ни по време на Олимпийските игри в Лондон. Бъдете горди, че сме българи", каза Боян Радев, двукратен олимпийски шампион по класическа борба.

Водещи

Най-четени