Отборите във Формула 1 се разбраха за финансовите лимити 29.09 | 17:38

Всички отбори във Формула 1 подписаха ново "Споразумение за рестрикция на ресурсите"

От Даниел Любомиров

Всички отбори във Формула 1 подписаха ново "Споразумение за рестрикция на ресурсите", с което сложиха лимит на персонала си и се разбраха за тавана на средствата, които могат да се харчат в рамките на един сезон.

Специално тимът на Мерцедес желаеше по-сериозни проверки на финансите и гаранции, че ограниченията ще важат за всички.

Ред Бул е прескочил границата на ресурсите, ако се съди по докладите на Капгемини - холандски консултанти, чиито изследвания обаче не бяха подкрепени с доказателства. От компанията на Дитрих Матешиц отрекоха подобно нещо.

"Имаме нужда от такова "Споразумение за рестрикция на ресурсите", което ще ни покаже съвсем точно какви да са лимитите на разходите ни и на персонала, за да можем да сме спокойни", заяви отборният директор на Мерцедес Рос Браун.

"Постигнахме сигурност с тестовете в аеродинамичните тунели. Швейцарски университет идва и наглежда всички отбори, проверява самите тунели и сверява резултатите с тези, които са обявени официално. Именно затова ни трябва споразумение и за финансите, за да се спре с различните обвинения."

"Подобна беше ситуацията преди години, когато не се знаеше дали определен отбор има Система за контрол на теглителната сила. Тогава се отправяха най-различни обвинения, а нямаше как да се докаже дали определен тим я има или не. Но после се появиха сензорите за контрол на двигателя и проблемът просто изчезна", завърши Браун.

Водещи