Още една звезда от НБА ще премери сили с Лукойл в Еврокъп 17.11 | 09:45

Бразилският талант Тиаго Сплитер ще подсили конкурент на "студентите" в Европа

От Михаела Ганчева

Още един играч от НБА ще радва феновете на баскетбола в България и ще се изправи срещу родния шампион Лукойл Академик в груповата фаза на турнира Еврокъп.

Това е центърът на Сан Антонио Спърс Тиаго Сплитер, който пое към Стария континент и отбора на Валенсия, след като стана ясно, че локаутът в лигата по всяка вероятност ще провали целия сезон 2011-12.

Сплитер, родом от Бразилия, е вторият баскетболист на "шпорите", който ще премери сили със "студентите" в евротурнира. На 22 ноември "Арена Армеец" София ще приеме звездата Тони Паркър и тима на АСВЕЛ, а седмица по-късно в България по всяка вероятност ще гостува и Сплитер с новия си тим Валенсия.

Новината съобщи официалният сайт на испанския гранд с уточнението, че в контракта на Сплитер има клауза за освобождаване, ако сезонът в НБА все пак започне. 212-сантиметровият център проправи пътя си към най-комерсиалната баскетболна надпревара след няколко успешни години с екипа на Каха Лаборал. Сплитер реализира средно по 4.9 точки и 3.5 борби за 61 мача в дебютния си сезон за "шпорите".

Бразилецът бе и лидер на националния си тим в турнира на FIBA Америка през септември, в който "селесао" спечели сребърните отличия и си осигури виза за Олимпийските игри в Лондон догодина.

Валенсия загуби първата си среща в Еврокъп от тима на АСВЕЛ, който застана начело в класирането заедно с Лукойл Академик, надвил драматично Остенде като гост.

Водещи

Най-четени