Павлин Иванов за Лукойл, живота в Подгорица и националния тим 16.10 | 16:50

Суперталантът на българския баскетбол се вълнува от възможността да се изправи срещу българския шампион

От Иво Вецев

Павлин Иванов е може би най-интересното лице на българския баскетбол в момента, като през този сезон той ще играе в Будочност (Подгорица) и ще се изправи срещу българския шампион Лукойл Академик в груповата фаза на Еврокъп - така определи жребият за втори по сила евротурнир, който беше изтеглен преди седмица.

19-годишният мегаталант подписа 4 годишен договор в шампиона на Черна гора, а преди това носеше екипа на Бенетон (Тревизо) през последните няколко сезона, като беше ключова фигура в отбора на младежите на италианския гранд.

През лятото пък Павлин беше №1 с фланелката на националния отбор за младежи до 20 години, след като в четвъртфинал на Евро 2012 Дивизия Б срещу Полша наниза 35 точки и върна "лъвчетата" в елита на Европа. Капитанът дори влезе в петицата на най-добрите на турнира, който беше игран в София.

Сега пред Иванов стои ново предизвикателство - да се наложи в силния тим на Будучност, който е най-силният отбор в Черна гора и постоянен участник в европейските клубни турнира.

От sporta.bg потърсихме българския суперталант за кратко интервю, в което Иванов говори за жребия за Еврокъп, живота в Подгорица и националния отбор на България!

Няма как да не те попитам първи за жребия за Еврокъп - той определи да се изправиш срещу шампиона на България Лукойл. Вълнуваш ли се от възможността да играеш пред българската публика и кои са силните черти на българския отбор?

- Разбира се, че се вълнувам! Аз имах някакво усещане, че ще се паднем с тях. За силните страни на Лукойл не мога да коментирам, защото не съм виждал как играят. До колкото разбрах имат петима американци и със сигурност ще бъдат трудно преодолим отбор. Определено се вълнувам за мача и се надявам да взема участие в срещата.

Коментирай накратко останалите съперници в групата - Билбао и Шарлероа. Испанците се очертават като фаворит, мислиш ли, че битката за второто място ще е между вас и Лукойл?

- Да, и аз мисля, че Билбао Баскет е фаворит. За Шарлероа не знам много, но не мисля, че е по-класен отбор от българския тим. Надявам се, че именно между Будучност и Академик ще се реши кой ще бъде втори.

 

 

Как се приспособяваш към живота в Черна гора и Подгорица? Как върви подготовката и каква е конкуренцията на твоя пост?

- Животът в Подгорица ми допада, защото манталитетът на хората се доближава до българския и мисля, че това е една от причините да ми харесва тук. Другото, което ми харесва, е, че има много фенове на баскетбола. Подготовката не е от най-лесните в живота ми (смее се), защото има много голяма конкуренция за моя пост и ще ми трябва време, за да се докажа.

Целите пред отбора отново са титла и Купа на Черна гора, но в Европа как стоят нещата?

- Първата ни цел в Еврокъп е да минем групата, пък след това ще мислим занапред.

През лятото с отбора до 20 години на България спечелихте квота за европейското първенство догодина Дивизия А. Ти беше лидер на този отбор, който сега ще мери сили в първенството с Лукойл, Левски и останалите елитни тимове. Как това ще помогне на подготовката за лятото на 2013-а година?

- Смятам, че идеята да работят през цялата година заедно е много добра, защото ще имат повече игрово време срещу по-добри и класни отбори и ще придобият по-голям опит.

Виждаш ли позитиви в българския баскетбол, въпреки че мъжкият отбор не се класира за ЕвроБаскет 2013? Очакваш ли скоро да се превърнеш във важна част и от представителния ни тим?

- Нека първо попадна в отбора и после ще видим как ще се развият нещата.

 

Позитивните неща от това лято са, че успяхме да класираме още един отбор с 20 годишните в горната дивизия, както и доброто представяне на 18-годишните в Дивизия А през лятото.

Водещи

Най-четени