Петер Заубер се оттегли от длъжност 11.10 | 13:00

Негов наследник в тима ще бъде родената в Индия Мониша Калтенборн

От iNews.bg

Мониша Кaлтeнборн е новият отборен шеф на Заубер, след като създателят на тима Петер Заубер взе решение да слезе от длъжност.

Петер Заубер бе съвсем ясен в намеренията си, че не желае да остане начело на тима, когато през следващата година навърши 70-годишна възраст. Именно сега швейцарецът реши, че е време за промяна на статуквото, преотстъпвайки диригентската палка на далеч по-младата от него Мониша Калтенборн.

Родената в Индия Калтенборн встъпва веднага в длъжност, като Петер Заубер ще запази ролята си на президент на борда на директорите на Заубер Груп. Мониша Калтенборн се превръща в първата жена - отборен шеф на екип от Формула 1.

Разкривайки повече за промяната, Заубер довери: "Решихме преди много време, че Мониша ще ме наследи на поста. Дойде време да се оттегля, имайки предвид, че на няколко състезания през сезона дори не успях да присъствам. Най-скоро това се случи в Япония, където отборът записа чудесно представяне".

Досега Мониша Калтенборн изпълняваше функцията на изпълнителен директор на Заубер, като тя притежава и 1/3 от компанията. Австрийката не скри вълнението си от своя нов пост.

"Напълно наясно съм с отговорността, която поемам. Петер Заубер основа този отбор преди вече 40 години, като през пролетта ще отбележим 20 години, откакто Заубер дебютира във Формула 1. Ние сме четвъртият най-стар отбор в спорта, като аз си поставям високи цели за в бъдеще. Желанието ми е да изведа Заубер до успехи", заяви новият шеф на тима.

Понастоящем Заубер се намира на шеста позиция в класирането на конструкторите във Формула 1, а в последното състезание на "Сузука" Камуй Кобаяши достигна до място на подиума.

Водещи

Най-четени