Петерхансел с първа етапна победа, българите с 15-то и 19-то място в Рали Дакар 07.01 | 09:41

Испанците Сайнц и Кома продължават да водят в генералното класиране

От Краси Киров

Испанците Карлос Сайнц при автомобилите и Марк Кома при мотористите продължават да водят в рали Дакар. Българите Петър Ценков и Тодор Христов заеха съответно 19-то и 15-то място в 4-ия етап при АТВ-та.

Четвъртият етап от надпреварата включваше трасето между Калама и Икике в разстояние от 423 километра през пустинята Атакама. При автомобилите етапът бе спечелен от Стефан Петернасел с БМВ за 4 часа 33,19 минути. Французинът бе най-бърз в пясъците на Атакама, въпреки че отново спука гума. Това бе първа етапна победа за пилота на БМВ тази година. Самият Петерхансел е печелил рали Дакар и с мотор, и с автомобил общо девет пъти.

Втори остана Насър Ал-Атиях (Фолксваген) на 1 минута и 24 секунди, а трети се нареди Карлос Сайнц (Фолксваген), който имаше проблеми с навигацията. С тази етапна победа Петерхансел изпревари Ал-Атиях в генералното класиране и вече е втори, но разликата между двамата е само 9 секунди. Водач е Карлос Сайнц с преднина от 2,26 минути. Интересното е, че четвъртия в класирането е чак на 20 минути от тримата лидери.

Португалецът Пауло Гонсалвеш спечели етапа при моторите също с БМВ. Втори остана Франсиско Лопес. В генералното класиране Марк Кома води пред Сирил Деспре с 12 секунди.

При АТВ-та отново имаше аржентинска доминация начело с Патронели и Мафеи, които са лидери в генералното класиране. Българите се представиха по-слабо в сравнение с последните дни. Петър Ценков остана 19-и на 6 часа зад лидера. Тодор Христов подобри постижението си и се класира на 15-то място на 4 час и 30 минути. В генералното класиране Ценков е на 16-то място, а Христов заема 20-та позиция.

Днес е стартът между Икике и Арика, който е с дължина от 721 километра.

Водещи

Най-четени