Петра Квитова спечели турнира на шампионките на WTA 30.10 | 20:39

Чехкинята надделя трудно над Виктория Азаренка със 7-5, 4-6, 6-3

От Краси Киров

Шампионката от Уимбълдън Петра Квитова постигна четвъртата си поредна победа над Виктория Азаренка и вдигна отличието от Шампионата на WTA в Истанбул.

Чехкинята надигра съперницата си и на полуфинала в Уимбълдън тази година, но тогава бе по-безкомпромисна, докато сега спечели трудно със 7-5, 4-6, 6-3.

По този начин победителката си осигури 1 750 000 долара от наградния фонд и стана третата чехкиня с триумф в Шампионата на WTA, след като през 78-ма и 79-та това направи Мартина Навратилова, а през 97-ма - Яна Новотна.

Азаренка също влезе в историята на страната си, като стана първата представителка на Беларус в мача за отличието на турнира. С успеха си пък Квитова със сигурност ще завърши годината като номер 2 в света.

Догодина престижното състезание ще бъде проведено в новата софийска зала "Арена Армеец", като България ще бъде домакин до 2014-та. Екип на Българската тенис федерация беше на посещение в турската столица, за да се запознае отблизо с изискванията и нивото на организация на турнира.

Квитова започна двубоя в страхотна форма и набързо направи два пробива на съперничката си, за да поведе с 4-0, като в последствие взе и третото си подаване. Също така чехкинята имаше предимство при уинърите до момента, защото беше направила 9 срещу само 3 на опонентката ѝ.

В последствие обаче интригата се върна, след като Азаренка на свой ред направи два пробива, и то на 0. При 5-5, все пак, шампионката от Уимбълдън демонстрира класа и се мобилизира, за да спечели първия сет със 7-5.

Беларуската тенисистка обаче не позволи да бъде пробита повече от веднъж във втората част на двубоя и след като спечели за втори път подаването на Квитова, бе ясно, че битката между двете ще се пренесе в трети сет. При 5-4 в своя полза Азаренка спокойно взе сервис-гейма си, за да изравни на 1:1.

В последната част сякаш и физическите сили на беларуската състезателка привършиха, защото тя увеличи децибелите си по време на разиграванията, като отново допусна пробив още при първото си подаване. При 2-0 вече Квитова не допусна изненада и въпреки че не отиграваше топката безгрешно, спокойно доведе мача до края му при 6-3.

Водещи

Най-четени