Пиронкова се изкачва с една позиция, рекорди за Костова и Евтимова 12.09 | 12:10

Саманта Стосър логично бележи най-големия скок в топ 10 и вече е на седмо място в света

От Краси Киров

Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова запазва мястото си в топ 50 в световната ранглиста  и дори се изкачва с една позиция до номер 49 в актуализирана класация на WTA, публикувана днес - след завършването на последния за годината турнир от Големия шлем - US Open.

Цвети, която утре навършва 24 години, успя да защити 100-те точки от Ню Йорк, след като преодоля първия кръг на надпреварата и не позволи спад в класирането си. Тази седмица тя не е заявила участие в турнири.

Лични рекорди записаха другите ни две участнички на US Open Елица Костова и Диа Евтимова. Втората ни най-добра тенисистка в момента - Костова се изкачи с шест места и вече е много близо до топ 150 - на 152-а позиция, която е рекордна за нея в кариерата й досега. Днес Ели ще научи името на първата си съперничка в основната схема на "Алианц къп" в София.

Диа Евтимова също бележи прогрес и личен рекорд - с осем места до номер 172 в света. Предишното най-добро класиране на хасковлийката беше на 1 август тази година, когато беше №175. Тази седмица Диа играе на турнир с награден фонд 50 000 долара в Загреб (Хърватия), където е поставена под ноемр 7 в основната схема. Първата й съперничка е Паула Ормаечеа от Аржентина.

В топ 10 при жените има доста няколко промени, породени след завършилия вчера US Open. Лидерка остава Каролине Возняцки (Дания), но на втора позиция вече е Мария Шарапова (Русия), която бележи прогрес с две места. До номер 3 и също с прогрес от две позиции се изкачва Виктория Азаренка (Беларус). Вера Звонарьова (Русия) пада с две места и вече е четвърта, следвана от шампионките от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" На Ли (Китай) и Петра Квитова (Чехия), които се изкачват с по една позиция.

Новата кралица на US Open Саманта Стосър логично бележи най-големия скок - от три места и вече е под номер 7 в света. Осма остава Франческа Скиавоне (Италия), контузената Ким Клайстерс (Белгия) от трето се срина на девето място, а топ 10 се допълва от Марион Бартоли (Франция).

Водещи