Победата на Мерцедес, която светът не видя 29.09 | 12:59

Коментар на Емилиян Стойков

От iNews.bg

След Гран При на Сингапур се появиха надежди за оспорван финал на тазгодишния световен шампионат. Победата на Себастиан Фетел беше знаменита, но както посочих в материала преди седмица, факторите, които обърнаха везните бяха съвсем конкретни за бавното градско трасе и нямаше как да се прехвърлят и на Сузука.

Нито отнесените от дъжда петъчни сесии, нито увеличаването с 20% на налягането на гумите попречи на Люис Хамилтън да доминира. Той изравни своя кумир Аертон Сена с 41 победи, като този успех е още по-специален като знаем, че именно на тази писта Сена спечели трите си световни титли.

Сузука е изключително пилотско трасе, тестващо всички умения на един състезател във Формула 1, но изпреварванията стават изключително трудно. Затова лошият старт на Нико Росберг и изоставането му зад Фетел и Ботас помогна на Люис да изгради още по-голям аванс отколкото беше очаквано.

Във втория си стинт той блокира предните гуми, което създаде постоянно увеличаващи се вибрации и стратегията трябваше да бъде променена. Ранното последно влизане можеше да бъде голям риск, но заради времето прекарано на по-задна позиция в началото, Росберг се намираше прекалено далеч, за да се възползва. Неговото лошо потегляне този път не беше породено от проблеми със съединителите, а с температурата в задвижващата система.

Наблюдаваше се прекомерно загряване, което отсъстваше при Хамилтън. Самата стартова реакция на германеца бе задоволителна и чак след това той загуби част от мощността си, което позволи на Хамилтън да се изравни и да го изпревари.

Едва ли съм бил единствен със спомени за Сена и Прост от 1990-та. За момент бях сигурен, че ще се стигне до контакт и ще избухне скандал, дори по-голям от Спа миналата година. Частичната загуба на мощност периодично пречеше на Росберг, което забави изпреварването на Ботас. Вероятно Нико нямаше да изпревари Фетел ако от Ферари бяха покрили стопа на вицешампиона.

Вместо това, Себастиан влезе по-късно и Росберг, използвайки т.нар. пресичаща стратегия с много силна първа обиколка с нови гуми, стигна до второто място. Но дори с трета и четвърта позиция би трябвало в щаба на кончетата да са доволни.

Механичното сцепление, работата с меките гуми и охлаждането са на отлично ниво, както се видя в Сингапур, а тук аеродинамиката, която не е тяхна голяма сила, им позволи да са най-добри от останалите. Тенденцията за сериозни подобрения в резултатите спрямо предишния сезон дори на неподходящи за колата писти продължава.

Целия коментар на Емилиян Стойков може да прочетете на този линк.

Водещи

Най-четени