Полша спечели Световната лига в София 08.07 | 22:31

Поляците спечелиха категорично трофея след победа с 3:0 над САЩ във финала

От Краси Киров

Националният отбор по волейбол на Полша стана победител в тазгодишното издание на Световната лига, чиито финали се изиграха в София. На финала те победиха олимпийските шампиони САЩ с категоричното 0:3 (17:25, 24:26,20:25).

Това се случва за първи път в историята на Полша, която в 23-годишната история на турнира нямаше спечелен трофей.

Днешният финал по нищо не личеше, че е такъв, след като възпитаниците на Андреа Анастази буквално разпиляха своя съперник.

Единствената интрига беше във втория сет, когато Стенли, Приди и компания пропуснаха да спечелят и да изравнят резултата. След това стана много трудно за тях, а Курек, Новаковски и Винярски се бяха развихрили до краен предел.

Збигнев Бартман бе най-резултатен за шампионите със своите 14 точки, а Бартош Курек добави още 11 за успеха във финала. За американците най-добър бе Клейтън Стенли, който реализира 12 точки, но това не успя да помогне на американците дори за почетна загуба. Матю Андресън бе следващия реализатор на тима с 6 точки.

В първите няколко минути САЩ успя да поведе с 3:1 след добри прояви на Клейтън Стенли и Шон Рууни, но след това Полша заигра на страхотно равнище и още до втората техническа пауза поведе с 2 точки - 6:8, като огромна заслуга имаше Бартман със своята поредица от сервиси.

След техническото прекъсване Курек не можеше да бъде спрян, а блокадата на Полша работеше безотказно. От другата страна на полето пък Матю Андерсън имаше трудно начало, като беше хванат три пъти от полския блок - 13:16.

След паузата по-добрата игра на възпитаниците на Андреа Анастази продължи, а Михал Ручиал влезе на мястото на Винярски и буквално разби посрещането на САЩ - два аса, една блокада и 16:23. Последната точка в гейма пък реализира Бартман, който с блок аут довърши САЩ - 17:25.

Втората част започна по-равностойно, като задържаха равенството до техническата пауза, като САЩ все пак имаше лек аванс от 1 точка - 8:7. След нея двата отбора продължиха да са рамо до рамо, но Клейтън Стенсли с две мощни забивки - по диагонала и по правата, успя да даде 2 точки аванс на "янките". Полша отговори с бързи три точки, дошли благодарение на шансовете, които осигури силният сервис на Курек. Стенли обаче заби за 13:13, а след това изпълни два идентични сервиса в ъгъла на полето - 15:13, а на техническата пауза - 16:14.

След паузата пък Приди се появи на полето и присъствието му осигури три точки аванс при 18:15, но поляците показаха зъби в края на гейма и успяха да стигнат до равенството след силна игра на Винярски и Курек - 20:20, а след това 21:21. При 22:22 обаче поляците успяха да дръпнат с точка, след страхотен блок на Козок- 22:23. След таймаута в полза на САЩ отново Козок наказа Приди за 22:24. Приди успя да съкрати до 23:24, а след силен негов сервис Холмс направи блок на Винярски - 24:24. При следващия опит той се поправи, а след това МАтю Андерсън на два пъти не успя да забие. Това позволи на Бартман да атакува и той не сбърка - 24:26 и 0:2 за Полша.

Третият гейм отново започна с по-добра игра на олимпийския шампион, който чрез капитана си Клейтън Стенли поведе с 6:4, но отново Курек изравни за своя тим след пайп - 6:6, а нова отлична блокада на Козок даде аванс на Полша при първото техническо прекъсване в гейма - 7:8.

След нея обче Курек, Новаковски и Бартман буквално попиляха защитата на САЩ и това доведе до 10:14 в тяхна полза - титлата беше все по-близо. Найп взе таймаут, но той не му донесе нищо положително и нов полски щурм донесе още 2 точки за 10:16 - полската агитка полудя и всички вече знаеха кой е новият шампион в Световната лига.

САЩ успя да намали изоставането си, след като настъпи отпускане в редиците на Полша, но тя умело успяваше да задържи своя съперник на достатъчна дистанция. Единствено Клейтън Стенли се опитваше да промени нещо, но неговите усилия се оказаха напълно недостатъчни.

Курек наниза ас за 18:24, а шампионската точка реализира Клейтън Стенли, който прати топката в аут от сервис - 20:25, 0:3 и най-накрая титла за Полша, която ще отиде в Лондон като фаворит за златните медали.

Водещи

Най-четени