Поредно признание за Ивет Лалова, тя определи 2012-та като "прекрасна" 03.10 | 11:25

Европейската шампионка получи шести "голям чек" от КТБ

От Мариян Найденов

На специална пресконференция днес, най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова получи наградата си за спортист на месец юни, а изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Илиан Зафиров ѝ връчи поредния "голям чек" за сумата от 10 000 лева за европейската титла на 100 метра.

За Лалова това бе шеста награда за "Спортист на месеца", като този път тя спечели с абсолютно мнозинство - за нея дадоха гласа си 26 спортни редакции от 26 гласували.

Това бе 29-и шампионски чек от стартирането на инициативата на КТБ "Голям чек" през март 2007 година насам, когато първи носители на наградата станаха световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки. До днес общата стойност на раздадените от КТБ големи чекове е 440 000 лева.

"Знаете, че това е наша традиционна инициатива от вече доста години. Хората, на които връчваме тези чекове водят България напред. За Ивет Лалова може да се говори много, тя има над 40 медала плюс други съществени отличия. Тя е един изключителен спортист и изключителен човек, така че за мен е истинско удоволствие да ѝ връча този чек", каза изпълнителният директор на КТБ Илиан Зафиров.

"Благодаря на всички за отделеното време днес. Благодаря на всички 26 редакции, че са гласували за мен. За мен е чест отново да бъда избрана за спортист на месеца. Благодаря много на г-н Зафиров и на КТБ за този чек. Това е една прекрасна награда за труда, който съм положила. Както казахме, ние дърпаме България напред и това е една чудесна инициатива, която ни мотивира да продължим напред", каза Ивет Лалова.

"Последните състезания бяха доста тежки за мен и годината беше изключително трудна. Както знаете през тази година имаше Олимпиада и Световно първенство на закрито, както и много други състезания. Радвам се, че станах европейска шампионка и се представих добре на Игрите в Лондон. След това си дадох малко почивка и сега продължавам напред", добави спринтьорката.

"Здравословно се чувствам страхотно, готова съм да бягам още днес", пошегува се Ивет. "Ваканцията ми свършва след десетина дни и след това отново започвам да тренирам. Ще съсредоточа усилията си за Световното първенство през лятото.

Личната ми равносметка е, че измина една много трудна, но прекрасна година. Аз съм доволна от себе си. Успях да стана единствената българка европейска шампионка на 100 метра, което няма как да не ме радва", каза още чаровната лекоатлетка.

Ивет Лалова завърши състезателния сезон с второ място в спринта на 100 метра на международния турнир по лека атлетика от сериите "World Challenge" на ИААФ в италианския град Риети на 9 септември. След това тя се отдаде на почивка и на новото си бизнес начинание. Лекоатлетката вече е представител за България на италианска фирма, която произвежда специална машина, помагаща възстановяването на спортисти.

"От вчера тази машина е в София и дори вече направихме първи процедури. До нея досега достъп имаха само водещите състезатели. През миналата година след участието ми на финала на 100 метра на Световното първенство в Дегу и аз влязох в елита и оттогава имам възможност да се възползвам от машината. Системата е наистина уникална и подпомага изключително възстановяването, което не много важна част от подготовката на всеки състезател. Надявам се тази машина да бъде полезна и на българските спортисти", каза Лалова.

Спринтьорката ще пътува за Каварна, където в събота ще бъде специален гост на Световното първенство по полумаратон в черноморския град.

"Организирането на това състезание е изключително признание за България. В страната ще дойде лично президентът на ИААФ Ламин Диак. Аз ще бъда специален гост, но ще бъда и като домакин на ръководителите на световната федерация. Освен това ще участвам в специалния спринт на 100 метра, с който ще се отбележи 100-годишния юбилей на ИААФ", обясни Лалова.

Тя се надява, че държавата ще се погрижи дълго отлагания ремонт на зала "Фестивална" да бъде приключен в най-близко време. "През зимата това е единственото място в София, на което може да се тренира. Аз имам решение в чужбина, но ако някой ден се върна, няма къде да се готвя.

Освен това, всички български атлети се нуждаят от нормална подготовка през зимата, защото предстои Европейско първенство в зала. Ние с Ваня (Стамболова) може да се каже, че сме потенциални медалистки, но аз вярвам, че можем да имаме още финалисти. Имаме възможности, но трябват и условия за тренировки", каза Лалова.

Ивет заяви, че няма амбиции за ръководни постове в българския спорт след края на състезателната си кариера, но възнамерява да се завърне в България и да работи като треньор на деца.

"България ми е дала много и аз съм възпитана така, че искам да се завърна тук и да предам знанията и уменията си на децата", коментира Лалова.

По-рано през годината тя се сгоди за приятеля си Симоне Колио, а през следващата година двамата планират и сватба.

"Сватбата ще бъде през следващата година, но дата засега не сме определили", каза с усмивка Лалова.

Водещи

Най-четени