Премиерът пожела на олимпийците ни да имат дух на победители 07.02 | 18:08

Предстартовата треска от олимпиадата е завладяла всички. Дори премиера Пламен Орешарски, макар че той няма да се спуска със ски

От Филипа Тодева

Премиерът Пламен Орешарски пожела на всички наши състезатели, които участват на зимната олимпиада в Сочи, да носят в сърцето си духа на победители като Стефка Костадинова.

Премиерът изрази вълнението си от събитието и отбеляза, че предстартовата треска, като че ли вече е обхванала всички, дори хората, които няма да се спускат по ски пистите като него самия.

Орешарски вече имаше възможност да се срещне с олимпийците ни и да им пожелае достойно представяне. "Това, че не идваме с голяма кошница, може би, е по-добре. В случаите, когато се е получавало обратното, е имало разочарования", добави той.

Относно посещението си в олимпийското градче премиерът подчерта, че игрите са събитие, което не се случва всеки ден и това е не само жест към домакините, но и подкрепа за нашия тим. Той сподели, че зимните спортове хокей на лед, фигурно пързаляне и всички дисциплини ски, са му много интересни. Министър-председателят няма да има възможност да гледа в Сочи нито един наш състезател, но увери, че всяка свободна минута ще посвети, за да ги гледа по телевизията. Орешарски каза, че е усетил всички наши състезатели леко смутени, но в никакъв случай – отчаяни.

Премиерът получи и персонална похвала от шефката на БОК Стефка Костадинова, която определи посещението му в Сочи като голяма подкрепа и жест към олимпийците и българския спорт.

Орешарски отбеляза, че в Сочи има трескаво приготовление, усеща се, че предстои нещо голямо. В същото време обаче мерките за сигурност не се натрапват и не оставят неприятни впечатление у посетителите.

В олимпийското градче, без съмнение, са взети строги мерки предвид терористичните актове във Волгоград преди нова година.

Въпреки това атмосферата в Сочи е наистина невероятна. Пламен Орешарски изтъкна, че сумата, вложена в събитието и изграждането на съоръженията, е главозамайваща. Тя надхвърля годишния ни БВП. По думите на премиера България скоро няма да може да си позволи да организира събитие от подобен ранг, но имаме условия за световни и европейски първенства.

"В по-далечна перспектива ще мислим и за нещо голямо като олимпийските игри. Забравете за сравнение с инфраструктурата тук. Но това е добър пример към какво трябва да се стремим", каза той по БНТ. По думите му България отделя максималния за възможностите си ресурс за спортна инфраструктура. "Прави се, каквото е по силите ни, но силите ни са малко на този етап", допълни той.

На финала премиерът предпочете да не посочва своя фаворит. "Не ме вкарвайте в интрига, ще стискам палци на всички български олимпийци", каза още той.

Вижте още новини от Зимната Олимпиада и всичко за Българите в Сочи в Sporta.bg.

Водещи

Най-четени