Приемаме Световната купа по конен спорт за трета поредна година 29.05 | 14:12

Над 100 участници от седем държави ще вземат участие в международното състезание, което е с награден фонд 41 000 евро

От Мариян Найденов

Престижното международно събитие - Световна купа по прескачане на препятствия ще се проведе от 31-ви май до 3-ти юни и ще премине по патронажа на Министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, съобщиха от родната федерация по конен спорт. За трета поредна година домакин е конно-спортна база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище.

Над 100 участници от седем държави - България, Германия, Швейцария, Гърция, Турция, Румъния и Сърбия ще вземат участие в международното състезание, което е с награден фонд в размер на 41 000 евро.

"Българските състезатели, които ще вземат участие в престижната надпревара са Росен Райчев, Апостол Тенев, Аспарух Атанасов, Христо Найденов и Светлин Иванов при мъжете, а при юношите - Иван Кисьов, Кристиян Вълев, Ана-Мария Пашова, Красина Кръстева и Денислав Александров", обяви националният селекционер Ивелин Вълев на пресконференция днес.

Дизайнът на паркурите отново е поверен на световно известния експерт в конния спорт Стефан Вирт с асистент Теодор Шейтанов.

Паралелно с изпитанията за Световна купа ще се реализират национални турнири в категориите деца, юноши и аматьори.

Състезателната програма по дни:

Четвъртък 31/05/2012

10.00 ч. Национален турнир

13.00 ч. Изпитание Млади коне

15:30 ч. Златен тур, Приз Optix

18:00 ч. Сребърен тур и Юноши, Приз Mercedes

Петък 01/06/2012

10.00 ч. Национален турнир

15:00 ч. Приз "Ген. Крум Лекарски" - точки за Rolex Ranking

18:00 ч. Сребърен тур и юноши, Приз ЦУМ

Събота 02/06/2012

10.00 ч. Национален турнир

12.30 ч. Изпитание Млади коне, Приз Божурище

14:30 ч. Приз БОК - квалификация за Европейски шампионат за юноши 2012

18:00 ч. Златен тур, Приз Биомет

Неделя 03/06/2012

10.00 ч. Изпитание Млади коне

13:30 ч. Сребърен тур, Приз G.P.Group

16:30 ч. GRAND PRIX "Ген. Владимир Стойчев - точки за Rolex Ranking, квалификация за Европейски шампионат 2013 и Олимпийски игри Лондон 2012

Гран при изпитанието тази година ще носи името Приз "Ген. Владимир Стойчев", с което Българска федерация по конен спорт още веднъж фокусира общественото внимание върху 120-та годишнина от рождението на легендата в конния ни спорт и изразява уважението си към цялостния му принос за развитието на спорта в страната.

Световната купа в Божурище има определяща роля за добиването на точки за финалите на Световната купа на ФЕИ в дисциплината прескачане на препятствия (Rolex Ranking). За състезателния сезон 2011/2012 българските ездачи имат призови класирания в ранглистата на Централно европейската южна под-лига, а именно първо място за Валентин Вълков, второ за Калин Неделчев, трето за Росен Райчев, пето за Ангел Няголов и шесто за Аспарух Атанасов. Състезанието в Божурище е първото изпитание, носещо точки за състезателен сезон 2012/2013 година.

Световната купа е стратегическа и в качеството си на квалификация за два европейски шампионата, и квалификация за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

103-годишна е историята на състезанието. За първи път то се провежда в Гранд Олимпия Хол в Лондон през 1909 год., 12 години преди да бъде създадена Международната федерация по конен спорт /FEI/. През 1983 год. България има честта за първи път да е домакин на престижното състезание. От тогава до днес са проведени 26 Световни купи в страната ни. Динамиката и атрактивния характер на дисциплината прескачане на препятствия продължават да изпълват столетната история на състезанието с много емоции и силен състезателен дух.

Конна база "Ген. Крум Лекарски" ще осигури европейска атмосфера и комфортни условия за провеждането на спортно събитие от такъв мащаб. Базата отговаря на всички съвременни стандарти за качество, налагани в страните с развит конен спорт, а младият екип разработва целенасочена стратегия за повишаване на спортната квалификация на българските състезатели чрез реализацията на състезания от висок ранг.

Световната купа се реализира с подкрепата на Министерство на физическото възпитание и спорта, Български олимпийски комитет, Български спортен тотализатор, Mercedes-Benz, Rotary International, Rotary Club Sofia Vitosha, ЦУМ, Биомет, Оптикс, Балканстар, G.P. Group Ltd, Cavalor, Devin, Domain Boyar, Хорспауер продуктс, Булбарн, Текама, Юнион Ивкони, Ferrosteel, Деликатес Житница. Организатори на проявата са Българска федерация по конен спорт и КСБ "Ген. Крум Лекарски" със съдействието на Община Божурище.

Водещи

Най-четени