Призидентът на МОК свиква специална среща за борба с нелегалните залагания 28.02 | 16:04

Спортни деятели, политици, представители на лицензираните букмейкъри и други ще бистрят бъдещето на спорта

От iNews.bg

Международният олимпийски комитет ще свика специална среща във вторник, на която да се обсъдят проблемите на спорта, свързани с договарянето на всякакъв вид спортни мероприятия и нелегалните залагания на тях. Това обяви лично президентът на централата Жак Рох.

На срещата ще присъстват спортни деятели, политици, представители на големите лицензирани букмейкъри, както и лица от международната полицейска организация Интерпол. "Трябва ни много сериозно сътрудничество с правителствата на всички страни, за да можем да изкореним този проблеми изцяло", обяви Рох. Той определи нелегалните залагания на футболни мачове и други спортове като заплаха, по-сериозна от допинга в спорта.

"Всичко това е свързано с мафията и мафиотите, които стоят зад това, едновременно уреждат срещи и залагат на тях", продължи Рох на специална пресконференция пред журналисти. Инициативата на Рох идва само дни, след като Световната анти-допингова организация (WADA) поиска основаването на "световно тяло за почтеност", което да централизира в себе си всички усилия в борбата срещу допинга в спорта.

Спортове, сред които футбол и крикет, са сред най-често манипулираните от тото-мафията. Според предварителни данни, цялата мрежа от нелегални къщи за залагания е на стойност десетки милиарди долари, изплащани на залагащи най-вече от Източна Европа и централна Азия. "Рано или късно тази прокоба ще застигне и Олимпийските игри", добави Рох, който сподели, че МОК е следил за необичайни залагания по време на последните две Олимпиади в Пекин и Ванкувър.

Правителствени представители от Австралия, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Италия се очаква да присъстват на срещата на МОК в Лозана. Според Рох, именно тези страни са дали тон в борбата срещу залаганията, прокарвайки специални закони за залагания в интернет. Освен това, те имат и силите да се борят с това отвъд всички спортни федерации. "Те могат да подслушват телефони. Могат да издават заповеди за задържане, могат да претърсват багаж- ние не можем", констатира Рох.

"Започвайки от това ядро, искаме да разширим спектъра на страни, които да се включат в борбата", каза още президентът на МОК. Според него, страните трябва да получават средства от своите местни букмейкъри, които да вложат в борбата срещу нелегалните залагания. Тогава страните ще имат "моралното задължение" да регламентират тези практики.

Някои международни спортни организации като УЕФА и ITF (международната тенис федерация) вече имат независими разследващи групи.

Водещи

Най-четени