Прокуратурата разследва БФВолейбол за длъжностно присвояване 23.08 | 15:57

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител

От Мариян Найденов

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е изпратила сигнал до прокуратурата срещу Българската федерация по волейбол, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

По случая е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване срещу неизвестен извършител, а установените нарушения са дадени за разследване на "Криминална полиция".

В рамките на разследването ще се изяснява, дали са извършени престъпления във връзка с прилагането на Закона за обществените поръчки.

Наблюдаващият прокурор, който вчера е получил доклада за извършена финансова инспекция на волейболната федерация от АДФИ, е взел предвид констатациите в него и е приел, че има достатъчно данни, за да започне разследване.

iNews припомня, че преди няколко дни от Агенцията за държавна финансова инспекция заявиха, че БФВолейбол ще бъде дадена на прокуратурата заради установени нарушения след проведената финансова проверка на федерацията.

Липса на обществени поръчки и несъответствия в приходите и разходите бяха само част от резултатите от проверката, извършена от финансовото министерство.

Ревизията е установила смущаваща разлика от 570 хил. долара между полагащия се приход от международната федерация по волейбол (ФИВБ) в размер на 1 116 000 долара и отчетените 540 хил. от БФВолейбол. Според българската централа сумата е била редуцирана, тъй като не е осигурен спонсор, който да преведе на ФИВБ 800 000 долара.

Твърденията обаче не са подкрепени с никакъв документ. Същевременно са съставени общо десет акта заради непровеждането на обществени поръчки за почти 1,5 млн. лв. Неосъществените процедури се простират от самолетните билети и настаняването до медикаментите и спортната екипировка.

Освен всичко споменато не са посочени документи за действителните приходи от продажба на билети през лятото на 2011 година.

Водещи

Най-четени