Протести в Бразилия преди началото на Купата на Конфедерациите 15.06 | 11:44

Гражданското недоволство в страната придобива големи размери

От Божидар Азманов

Масови протести белязаха Бразилия часове преди старта на Купата на Конфедерациите.

 

Покачването на цените на билетите в градския автомобилен транспорт и в метрото в столицата Бразилия, в Сао Пауло и в други по-големи градове изкараха хиляди по улиците.

 

В протестите в Сао Пауло бяха ранени 100 души, а над 230 души бяха задържани, а впоследствие освободени. Организаторите на демонстрациите обещаха още подобни протести, предаде Асошиейтед прес.

 

Не само в Сао Пауло демонстрациите се изродиха в сблъсъци с полицията. В столицата Бразилия демонстранти подпалиха гуми на входовете на  стадион "Мане Гаринча" и попречиха на достъпа до него в навечерието на футболните мачове от турнира за Купата на конфедерациите, започващи от днес до 30 юни.

 

Яростни протести имаше и в Рио де Жанейро и в Порто Алегре. От края на диктатурата през 1985 година досега Бразилия е преживяла малко подобни яростни протести като тези от последните дни. Капката, която преля чашата на бразилското търпение преля бе повишаването на цените на билетите в градския транспорт, отбелязва АП.

 

Бразилците са все по-възмутени от данъчното бреме, от лошата образователна, здравна и транспортна система. Демонстрациите показаха, че икономическият растеж в Бразилия не е достатъчен за решаване на всички проблеми, посочва Франс прес.

 

Протестите в Бразилия, продължили 4 дни, са насочени и срещу колосалните суми, които страната харчи за домакинство на големи спортни прояви като Мондиал'2014 и летните олимпийски игри. Само за Световното първенство по футбол догодина Бразилия е инвестирала вече 15 милиарда долара.

 

Мнозина смятат, че тези пари трябва да са отпуснати за образование и за здравеопазване. Освен това пари трябва да се влеят и в подобряване на инфраструктурата. В понеделник в Сао Пауло ще има нови протести, посочва Франс прес.

 

Тази вечер ще бъде даден стартът на турнира за Купата на Конфедерациите с двубоя между домакините от Бразилия и Япония. Двубоят е в столицата на страната. Надпреварата ще продължи до края на месеца и ще противопостави шампионите на всички конфедерации, които са част от ФИФА.

Водещи

Най-четени