Противоречие около талисманите за Сочи 2014 01.03 | 10:03

Руски художник изяви претенции, че една от животинките е изплагиатствана от негов модел за Игрите в Москва през 1980 г.

От Mетодий Методиев

Сериозен спортен, а и политически скандал, се разигра след като бяха определени трите талисмана на предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи, Русия през 2014-а година. Този уикенд зимен леопард, мечка и пухкав заек бяха избрани да бъдат лицата на Олимпиадата в Русия след три години, но малко след това дойдоха и претенции, че мечката е била открадната от създателя на талисмана за летните олимпийски игри през 1980-а година в Москва.

Този уикенд след гласуване по телефона по време на телевизионно предаване в национален ефир бяха избрани трите талисмана на надпреварата. Малко след това обаче създателят на талисмана за летните олимпийски игри през 1980-а година Виктор Чижиков заяви пред "Ехото на Москва", че негова е била идеята за това мечка да бъде символ на състезанието. "Тя е абсолютно същата като моята през 1980-а година- очите, носът, устата, усмивката", заяви авторът на оригиналния талисман.

 

"Не ми харесва, когато хората крадат. Когато си автор на произведение и то бъде изплагиатствано боли особено много", каза още Чижиков.

Организационният комитет на игрите в Сочи пък обяви малко след изказването на автора, че новата мечка е била "измислена специално за целите на игрите в черноморския град". Общо около 1.4 милиона руснаци участваха в гласуването. Очаква се трите символа да донесат между 30 и 40 милиона щатски долара печалба от мърчъндайзинг.

Първото място бе спечелено от зимния леопард, което също разбуни духовете в Москва. Според лидери на опозиционната партия, леопардът е бил лансиран от министър-председателят на Русия Владимир Путин, лидер на управляващата партия Обединена Русия. Часове преди гласуването, по време на лекция пред студенти, Путин заяви, че леопардът би бил най-правилният избор за символ на игрите. "Той е силно, мощно и същевременно красиво животно", били думите на премиера на Русия.

Над 24 хиляди са били постъпилите идеи за талисман. От тях били избрани 10, сред които е било и гласуването миналия уикенд. В последния момент от надпреварата бил изваден образът на дядо Мраз, под предтекст, че ако той бъде избран, Русия ще загуби един традиционно свой коледен символ.

Водещи

Най-четени