Пълна промяна в плейофите на НБА 25.10 | 10:58

От този сезон елиминациите ще се провеждат по нова схема

От Мариян Найденов

Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) прие предложението за пълна промяна в провеждането на мачовете от финалите на плейофите на най-гледаното баскетболно първенство в света.

Както е известно, досега по-предно класираният отбор от редовния сезон домакинстваше в първите 2 мача, след което съперникът получаваше 2 поредни срещи у дома си и после отново се стигаше до разменени домакинства с предимство по-добрия първоначално тим.

Тази схема 2-3-2 е въведена и употребявана от комисионера на НБА Дейвид Стърн преди 30 години, но от този сезон (2014-та година) финалът на плейофите ще се провежда във формат 2-2-1-1-1.

Така по-предно класираният отбор от редовния сезон отново ще получава повече на брой домакински срещи - 4, но съперникът му няма да има възможността да домакинства три пъти подред след първите два мача.

Всеизвестен факт сред феновете на НБА е, че мач номер 5 в която и да е фаза на плейофите е изключително важен и е редно предимство да има отборът с по-предно класиране от редовния сезон. Това важи особено за големия финал за титлата.

Това е предложението на заместник-комисионера Адам Силвър, който почти сигурно ще наследи Дейвид Стърн от 1-ви февруари 2014-та година, когато се очаква силният човек в НБА да подаде оставката си.

С неговото напускане на практика НБА ще се раздели и с едно от първите му, но и най-противоречиви въведения - досегашният формат 2-3-2 за провеждане на финала на плейофите.

Водещи

Най-четени