Първа победа за България на европейското по водна топка в Бургас 24.07 | 16:45

С 11:8 над Беларус националите влязоха в топ 14 на Стария континент

От iNews.bg

Националният отбор на България спечели първа победа на европейското първенство U15 в Бургас. В групата за класиране от 13-о до 16-о място съставът ни, воден от Ангел Бенински и Найден Найденов, спечели срещу Беларус с 11-8 (4-1, 3-3, 3-3, 1-1). Така в петък от 11,30 часа българите излизат срещу Румъния в двубой за 13-14 място. Преди това Холандия и Беларус ще играят за 15-16 място.

Срещу Беларус националният отбор започна мача много уверено и поведе с 4-0. 4 секунди преди края на първата част съперникът върна един гол и сирената дойде при 4-1. Преднината, натрупана в първите 8 минути на двубоя, се оказа решаваща за крайния изход, защото всяка една от следващите три части завърши наравно. Беларусите успяваха на няколко пъти да намалят разликата до 2 гола, но българските национали бързо възстановяваха аванса си.

Шест гола отбеляза Румен Георгиев, три пъти реализира Георги Митев, а по веднъж се разписаха Искрен Николов и Ивайло Салпаров. Чудесни изяви на вратата имаше Георги Велков, отразил опасни удари на съперника във важни моменти. "Тази победа е много важна за отбора, който израства пред очите ни от мач на мач, но има още много работа с него. Вече излизаме с по-различно самочувствие срещу румънците", каза треньорът Ангел Бенински. "Момчетата се раздадоха и като цяло изпълниха тактическите указания и спазиха предварителния ни план за мача. Хубаво е, че взехме първа победа на европейското, което е събрало 16-те най- силни отбора на континента", допълни колегата му Найден Найденов.

Българският отбор играе на първенството не само като домакин, а и защото се класира за него и спортно-технически на квалификационната група в Тбилиси. Шампионатът в Бургас събра елитът на Европа във възрастовата група, като именно Старият континент е мястото, където се играе най-силната водна топка в света. За Бургас не успяха да се класират отбори на сериозни школи като Германия, Франция, Украйна.

Водещи

Най-четени