Първи златен медалист в Сочи 08.02 | 12:15

САЩ с изненадваща титла в дебюта на сноуборд слоуп стайл

От Иво Вецев

На американска сензация станаха свидетели зрителите в "Роза Хутор" в Сочи, след като 20-годишният американец Сейдж Котсенбърг спечели първия златен медал на Олимпийските игри в Русия, които бяха открити официално снощи.

Сноубордистът издуха конкуренцията в дисциплината "слоуп стайл", която за пръв път дебютира на XXII Зимни Игри, като дори не се очакваше САЩ да има представител в тройката след отказа на Шон Уайт да се състезава днес.

Сейдж обаче беше безупречен както в квалификациите, така и във финала, в който техничният му старт и високия полет в последните скокове му осигуриха оценка от 93.50 точки. Нито един от фаворитите не успя да мине тази граница.

Втори в класирането остана норвежецът Стале Санбек, който също се представи силно, но остана със среброто с 91.75 точки във финала. Канадците, които очакваха титла, се задоволиха с бронз, завоюван от Марк МакМорис, който имаше и пукнато ребро преди финала.

Големият фаворит и шампион в дисциплината от X-игрите през януари Максенс Паро допусна няколко грешки във финалното си спускане и дори не успя да вземе медал, оставайки на 5-а позиция.

Водещи

Най-четени