Радослав Великов остана на крачка от бронзов медал 10.08 | 21:25

В много оспорван мач Руди отстъпи на японеца Шиничи Юмото и така остана без отличие от Олимпиадата

От Мариян Найденов

Българският представител в категория до 55 килограма Радослав Великов не успя да защити бронзовия си медал от Игрите в Пекин, след като претърпя поражение в мача за отличието от олимпийската надпревара по свободна борба в Лондон. В много оспорван мач Руди отстъпи на японеца Шиничи Юмото и така остана без медал от Олимпиадата.

По-рано днес Великов отпадна на осминафиналите след драматично поражение с 1:2 части (3:0, 1:1, 0:4) от фаворита Владимер Хинчегашвили (Грузия). Грузинецът обаче оправда големите очаквания към себе си и стигна до финалната схватка в турнира, където ще срещне другия изявен фаворит за златото - руснакът Джамал Отарсултанов. По този начин Хинчегашвили изтегли Великов до репешажите, където българският борец постигна две победи и по този начин си осигури мач за бронзовия медал.

В първия си двубой от репешажите Руди се наложи с 2:0 (3:0, 3:0) над египтянина Ибрахим Фарах Абделкаим Мохамед, като го отказа с няколко технични хватки. Във втората схватка съперник на Великов беше 18-годишният индиец Амит Кумар. Бронзовият медалист от Пекин спечели и двете части срещу Кумар на една точка при клинч, за да изкове победата си с 2:0 (1:0, 1:0).

В мача за бронза обаче Великов нямаш късмет и въпреки че даде всичко от себе си, не успя да дублира бронза си от Пекин 2008. Японецът избута Руди от тепиха и поведе с 1:0 около минута след началото на схватката, но малко по-късно българинът на свой ред избута съперника си и изравни.

Рундът завърши при този резултат и победата в него трябваше да бъде за Великов, защото той спечели последната точка в него, но се оказа, че българският борец е получил официално предупреждение от съдията и така за победител в първата част бе определен Шиничи Юмото.

Втората част също беше много драматична, като този път Радослав Великов поведе с 1:0, след като успя да мине зад гърба на съперника си. 16 секунди преди края на рунда обаче, японецът успя да избута Руди от тепиха и изравни, което означаваше, че ако частта завърши така, то Юмото ще бъде победител. До края на мача Великов се хвърли в атаки, но те се оказаха безрезултатни и така българският борец пропусна шанса отново да се окичи с бронз от Олимпиада.

По-рано днес от надпреварата отпадна и представителят ни в категория до 74 килограма при свободняците - Кирил Терзиев. Той започна директно от осминафиналите, но загуби още първата си схватка от Садех Саед Гударзи (Иран). Иранецът обаче стигна до финала и даде втори шанс на Терзиев, от който той не успя да се възползва. Българинът загуби още първата си среща от репешажите срещу Сослан Тигиев от Узбекистан и така отпадна от надпреварата.

Водещи

Най-четени